Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАРАКТЕРИСТИКЕ КОЈЕ ДЕЦА УВЕК НАСЛЕЂУЈУ ОД МАЈКЕ: Генетика игра значајну улогу и када је ментално здравље у питању

Ичшекујући рођење детета будући родитељи се препуштају маштању и у својим мислима креирају слику о томе на кога ће више личити и чије ће особине бити доминантније. Научници су ову тему врло темељно истражили и дошли до закључка да одређене карактеристике деца увек наслеђују од мајке.

1715772265_shutterstock_1962301621.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Већина особина које су својствене људима су полигенске, односно условљене комбинацијом гена оба родитеља. Боју коже, косе или очију одређује управо комбинација гена мајке и оца. На оца ће дете најчешће "повући" висину, начин складиштења масти и проблеме са менталним здрављем. А шта ће то наследити од мајке?

Метаболизам и стил спавања се наслеђују од мајке

Одржавање здраве телесне масе је свакако повезано са начином исхране и стилом живота, али и генетика игра важну улогу у овом процесу. Научници су закључили да је начин на који се акумулирају "браон" масти (које се користе као извор енергије) заснован на генима мајки, док то како тело чува "беле" масти (које се гомилају у телу и могу довести до гојазности) зависи од гена које се наслеђују од оца.

Обрасци спавања, укључујући и несаницу и циклусе сна и буђења, деца најчешће наслеђују од својих мајки, показала је научна студија објављена у магазину Слип Медисин. Истраживачи су установили да постоји јасна корелација између образаца спавања мајке и метрикама које се уочавају код њихових малишана.

За интелект детета је "задужена" мајка

Гени који су одговорни за ниво интелекта налазе се на X хромозому. Жене таква хромозома имају 2, док мушкарци само један. Дакле, на основу генетичких карактеристика оба родитеља, вероватноћа да дете наследи интелект од мајке је двоструко већа, тврде научници Одељења сицоилошких наука америчком Савета медицинских истраживања.

То не значи да је утицај очева потпуно занемарљив када је интелект деце у питању, већ да се он манифестује на нешто другачији начин - улогом оца у одрастању. У породицама у којима отац заузима значајну позицију код мушке деце примећен виши ниво интелекта него у породицама у којима мушка фигура одсуствује или је слаба.

Склоност ка депресији и поремећајима расположења "иде" по женској линији

Генетика игра значајну улогу и када је ментално здравље у питању. Недавним истраживањима установљено је да животно доба у коме се мушкарац оствари као отац утиче на квалитет менталног здравља деце, али једна студија ЦентАУР Универзитета показује да и мајке имају утицаја.

Научници овог универзитета открили су, анализирајући 35 породица са женском децом, да се склоност ка депресији и променама расположења ипак наслеђују од мајке. Занимљиво је и да се депресија са очева на децу не "преноси", односно да није наследна.

Начин старења дете такође наслеђује од мајке

Процесу старења, који за сада нико није успео да избегне, највише доприносе митохондрије, и то оне које се наслеђују од мајке, преноси научни магазин Сајенс Дејли. Путем ДНК женског родитеља могу се пренети и митохондријална дисфункција или болест, који старење могу поспешити.

"Истраживање је показало да уколико дете наследи од мајке митохондријску ДНК са одређеним мутацијама, брзина старења може бити неупоредиво бржа", истакао је доктор Нилс-Горан Ларсон, водећи истраживач и експерт за биологију старења.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas