Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Препознајте МАНИПУЛАТОРЕ И НАСИЛНИКЕ: Шест трикова које они увек користе

Избаците токсичне људе из свог окружења

1688909404_manipulator.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Насилник је психолошки гледано веома токсична особа са којом су и односи и комуникација увек компликовани. Зато је најбоље што пре препознати овакве људе и не дозволити им да вас увуку у своје прљаве психолошке игре енергетског вампира.

Њихових 6 омиљених трикова злостављача:

1. У својој комуникацији, већ у првим речима покушава да обезвреди, увреди и понизи саговорника. Свој говор врло често почиње увредама или фразама: „Какве глупости!”, „Слушао си!”, итд.

Овде треба да схватите да циљ злостављача није дијалог и жеља да своју мисао и мишљење пренесе саговорнику. Не! Његов циљ је да у сопственим очима одмах осети своју супериорност над противником, макар на пар секунди. Никада не схватајте лично оно што вам насилник каже. То нема никакве везе са вама. У ствари, све је лоше не са тобом, већ са њим ...!

2. Критика је омиљена је техника злостављача. Критика је конструктивна само ако је прикладна. У свим осталим случајевима ово је манипулативна радња. Једина сврха тога је омаловажавање противника и подизање свог ега на рачун других. Ови несрећни токсични људи то веома воле да раде. И није важно што критикују ваш изглед, васпитање, писменост или професионалност - то нема никакве везе са вама.

3. Пасивна агресија и пројекција су још једне од омиљених карактеристика злостављача. Чини се као да изговарају комплимент или изражавају своје непристрасно мишљење, али у ствари - ово је скривено понижење, увреда или манипулација.

У форми то изгледа овако: „О, толико сте смршали! Да ли сте добро са здрављем?“, „Тако сте активни! Па чак и упркос чињеници да сте пунији и више нисте млади! итд. Занемарите и ово, и ако ће вас у почетку таква манипулација највероватније погодити. То је управо и сврха насилника. Стога, одмах заборавите на то, јер је, највероватније, завидан! То је све!

4. Гаслигхтинг је још једно подло оружје насилника. Особа која је систематски оптужена за психички и ментални неуспех заиста може ући у стање менталног поремећаја. И велика је невоља ако је гаслигхтер у вашем најужем кругу - у породици, међу пријатељима, партнером, шефом или колегом са посла.

У комуникацији насилници често користе изразе: „Ти си луд!“, „Психијатријска болница плаче за тобом“, „Треба да посетиш психијатра!“, „Имаш грешке! Никада нисам рекао ни урадио тако нешто!“, „Иди лечи своје живце!“, „Јеси ли болестан?“ и други изрази који наговештавају психичку болест и неадекватност саговорника. Морате одмах престати да комуницирате! Њихов једини циљ је да изгледате као неадекватна особа.

5. Наравно, застрашивање, претње и уцене саставни су део арсенала насилника. Користе и директно и индиректно застрашивање, претње и уцене. Они такође веома воле да предвиђају тужну и тешку судбину другима: „Сад ћеш бити сам до старости!“, „Људи попут тебе никада неће бити срећни!“, „Завршићеш живот под оградом!“, и тако даље њихов једини циљ је да противник изгледа као ноћна мора. У овом случају, насилници изражавају своје страхове - то су њихове ноћне море, а не ваша будућност.

6. Покушај наметања осећања кривице и стида другима је омиљена забава насилника. Може се изразити у фразама: "За све си ти крив!" и "Срам те било!" Дакле у скривеном манипулативном облику: „Због тебе сам закаснио на посао!“ Покушај наметања осећања кривице и срама другима је чиста манипулација да би се задовољиле сопствене психолошке потребе. Немојте бити послушна играчка у рукама таквог манипулатора.

Са насилником НЕ МОЖЕТЕ :

Да се расправљате

Бескорисно је расправљати се са њим, чак и ако сте истовремено смирени и љубазни. Истина им није потребна, а ваше мишљење га не занима. Једино што му треба је да се афирмише на ваш рачун, и осети своју супериорност на било који доступан начин. И он ће, највероватније, ваш такт схватити као слабост, и још више ће побеснети. И, наравно, никада се немојте водити својим емоцијама када комуницирате са насилником.

Да се правдате

Уопште, никада се не треба правдати и никада ни пред ким - ово је детињаст став и показатељ слабости. Пред насилником тек не морате ово да радите. У томе он види вашу слабост и своју супериорност. И чим почнете да се оправдавате, он ће вас вербално саплести са садистичким задовољством.

Да рачунате на разумевање

Не рачунајте на разумевање. Хоћеш да те чује... Али насилника, генерално, чињенице не занимају. Покушајте да научите да не реагујете одмах и контролишете своје речи и емоције. Само чврст, непосредан и свестан приступ може показати насилнику да има јаку личност пред собом, а не његову потенцијалну жртву.

Морате да комуницирате са њим чврсто, самоуверено, јасно бранећи своју позицију. Ваша снага је интелигенција, контрола, свест и јасно разумевање онога што се дешава. И колико је то могуће, боље је, уопште, не губити време и труд на комуникацију са таквим особама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas