Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Престаните да се УПОРЕЂУЈЕТЕ са другима: Четири савета која ће вам помоћи да савладате завист и ЉУБОМОРУ

Будите задовољни собом и живите свој живот

1672929411_0aa543dbcbd52a914cc61014499732f84ddb771c.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Завист се рађа када се упоређујемо с другима. Када то учинимо, моћ дајемо унутрашњем критичару који нас упозорава да у нечему нисмо довољно добри. Научите како туђи успех може да вас надахне на властити раст.

Годинама радите на себи, а циљ вам је да будете боља особа. Здраво се храните, вежбате, медитирате. Успешни сте на свим подручјима живота. Све је у реду и баш сте задовољни. Али једног дана ваша пријатељица (која је у браку) упозна човека из (ваших) снова, док ви и даље самујете; човек кога познајете (који је изразито лењ и не баш паметан) оствари својим послом невероватан финансијски успех; неко ко је све само не поштен добије признање које вама стално измиче. Сломљени сте! Завист вас изједа и не знате како да умањите љутњу на неправду у свету који вас окружује.

Прочитајте још: Тест личности: Изаберите један Јасењинов ЦИТАТ и откријите шта блокира вашу срећу у љубави

Шта ће остати за нас?

Све смо више окренути материјалном, сталним постигнућима, максимизирању задовољства и страху од губитка. Желимо да будемо јединствени, али у свету у којем немају сви исте прилике није реткост да се упоређујемо са другима и при томе се осетимо закинутима, помислимо на неправду и завидимо другима на успеху, постигнућима, таленту, срећи, имовини… Вероватно сте и сами осетили колико упоређивање себе са другима може живот да испуни осећањем ниже вредности. Ипак, да ли је данас упште могуће ићи кроз живот не упоређујући се са другима уз сталну изложеност такмичењу и осећај да, ако неко узме свој део, ништа неће остати за нас. Ако при томе осетите убод зависти, време је да поспремите свој неред који вас трује.

Кад размислите о томе шта је завист и одакле долази, шта вас је „програмирало“ да будете завидни и зашто је то изразито лоша емоција и навика за све нас и наше резултате, изаћи ћете из зачараног круга и напокон ћете моћи да живите пуним плућима.

Завист је непријатно осећање које доживимо због туђе среће која у нама изазива осећај закинутости. Слична је љубомори, али разлика ипак постоји. Док љубомору најчешће изазива страх од губитка онога што већ имамо, завист је узрокована осећањем да нам недостаје нешто што неко други има (а ми не, или не у довољној мери). Завист претвара туђу срећу, постигнуће, таленат, способност или имање у извор наше одбојности према њему. Некима се дивимо, надахњује нас њихова надареност или успех, али други у нама изазивају негативна осећања. У чему је ствар?

Повреде из детињства

Доживљај да нам је нечијим успехом на неки начин нанета неправда најчешће потиче још из раног детињства када је љубав наших старатеља зависила од тога колико су задовољни нама, као и похвалама које су нам значиле: вољен/а сам.
Без обзира на то шта је у основи зависти коју осећамо, најчешће је у питању нешто материјално, али често је реч и о статусу који успех тој особи доноси, а ми га немамо. Шта год био повод, узрок зависти је оно што би требало да истражимо. Она нас тиме упозорава да је време да се суочимо са својим страховима како бисмо уместо губитка енергије остварили лични раст, прерасли повреде из детињства, научили своју лекцију и тако кренули напред. Управо је у томе симболизам зависти као смртног греха. Док се не исцелимо и не претворимо то негативно осећање у његову супротност, на неки начин излажемо се самоуништењу. Завист је, дакле, отровна – смртни је грех! Превладавши завист преузимамо контролу над својим животом. Како надвладати завист и претворити је у љубазност, па и љубав?

1. Освестите када сте завидни

Научите да препознајете ситуације, особе, догађаје који у вама изазивају тај осећај који вас трује. Шта осећате, како реагујете, на шта вас тај осећај тера? Најчешће је реч о потреби да умањите вредност особе чије вас постигнуће чини завидним. Одустаните од потребе да критикујете друге.

2. Промените уверење које је у основи ваше зависти

Једном када освестите одакле долази осећање зависти и на шта вас подсећа, лакше ћете одустати од потребе да рационализујете своју бол потребом да понизите друге. Уверења мењајте неком од техника које делују на подсвест (хипноза, псyцх-к, тхета, техника емоционалне слободе – ЕФТ...)

3. Не упоређујте се са другима

Често сами настављамо нешто што је био (лош) обичај наших примарних старатеља. Једном када њихов глас утихне, у нама се роди њихов „правни наследник“ и систематично нам загорчава живот. Овладајте унутрашњим критичарем, који често има потребу да гледа друге као узор, али је и извор нашег осећања да нисмо довољно успешни. Усмерите светла позорнице на себе. Питајте се: да ли чиним за себе оно што је потребно? Остварујем ли свој потенцијал? Шта желим за себе? Да ли живим животом који себи желим? Усмеривши се на сопствени животни пут, престаћете у другима да препознајете своја не-постигнућа.

4. Будите оно што јесте и уживајте у томе

Ако завист у вама изазива туђи успех због сталних упоређивања које вам намеће блиска особа, ојачајте границе. Не дајте другима да вас понизе умањујући ваша постигнућа. Често је реч о томе да вас родитељи (иако више нисте дете и не зависите од њиховог мишљења или финансијске подршке) и даље упоређују с другима. Понекад је реч о ауторитету од кога на неки начин зависите. Када поставите чврсте границе, бранићете своје право да будете управо оно што јесте.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas