· · Коментари: 0

Прича о једној од највећих МОДНИХ КРЕАТОРКИ: Преживела Титаник, пад авиона, а прва је дизајнирала ПРОВОКАТИВНУ женску одећу (ФОТО)

Њена одећа се тада сматрала скандалозном

1660073321_Foto-Printscreen-YouTube-MBTubes-Nas-Svijet-Tv-British-Path.jpg
Фото: Принтсцреен/YоуТубе-МБТубес, Наш Свијет Тв, Бритисх Патхé

Причу о Титанику сви знамо – али ретко ко зна да је једна од највец́их модних дизајнерки тог времена била на броду у ноц́и када је ударио у санту леда.

Лејди Лусил Даф Гордон, енглескиња, иноваторка и бизнисменка, путовала је због посла у Америку — подигла је куц́у у Њујорку 1909. и Чикагу 1911, годину дана пре него што је Титаник испловио.

Она је била прва која је скинула уске корсете и жичане доње сукње, а заменила их с провокативним доњим вешом, дизајнираним да жене ослободи. Такође је прва увела сукње с шлицем и ниске линије деколтеа.

Сматра се кључном фигуром у еволуцији моде и одец́е 20. века.

Лусил је била жена која је дизајнирала потпуно прозиран неглиже, украшавајуц́и сваки комад ручно рађеним пупољцима ружа и сомот машнама. Она је разумела како да кроји тканину да би створила прелепе женствене силуете, ослобађајуц́и жене рестриктивних корсета и доњих сукњи. Њена одећа је била револуционарна и скандалозна за то време.

Фото: Пинтерест

Била је позната по свом романтичном, женственом дизајну своје одеће, коју је правила од прозирног шифона, чипке и светлуцаве свиле у деликатним комбинацијама боја. Ови елементи који дефинишу њен дизајнерски стил донели су јој престижну клијентелу.

Прочитајте још: Босански певач позирао у ЈЕДНОДЕЛНОМ КУПАЋЕМ: Померио границе својом извајаном фигуром (ФОТО)

Она је Титаником путовала са својим мужем, Космом Даф Гордоном, и својом слушкињом, Лауром Мабел Франкатели. Сво троје су преживели тако што су се укрцали на брод за спасавање број један, једним од последњих који је напустио Титаник.

У свом мучном сведочењу о катастрофи, Лусил је описала ужасну панику која је избила када је њен чамац спуштен.

Фото: Пинтерест

„Чинило се да сви журе за тим чамцем. Неколико људи који су се нагомилали били су врац́ени под претњом револвера капетана Смита, а неколико њих је оборено пре него што је успостављен ред. Сец́ам се да су ме гурнули према једном од чамаца и помогли ми да уђем“, рекла је она, преноси лист Мирор.

Она је у својој аутобиографији писала о узбуђењу и гламуру на почетку путовања — а затим и спознаји да је нешто пошло наопако.

„Као и сви остали, била сам задивљена лепотом брода. Никада нисам сањала да пловим у таквом луксузу. Моја лепа мала кабина, са електричним грејачем и ружичастим завесама, одушевила ме је. Све у вези са овим дивним бродом ме је умирило. Била сам у кревету око сат времена и светла су била угашена када ме пробудила чудна тутњава. Чинило се као да је нека џиновска рука играла кугле, котрљајуц́и огромне лопте“, говорила је Лусил.

Оно што је скандалозно је да је чамац за спасавање број један, направљен да прими 40 људи, испловио са само 12 особа. Вец́ина је била посада. Према непровереним извештајима штампе, када је брод потонуо, Лусил се окренула својој служавки и рекла: „Оде твоја дивна спавац́ица“.

Прича каже да су љути чланови посаде протестовали због тога што су изгубили своју имовину, након чега је Даф Гордон сваком од њих дао по пет фунти. Касније је, међутим, његова акција протумачена као подмиц́ивање посаде да не спасу још људи.

Ову потресну фусноту о катастрофи Титаника открила је Џоана Хашаген, кустоскиња у музеју Боуз у округу Дарам на северу Енглеске, кроз причу о невести, Линди Беатрис Морит, авантуристичкој девојци која је наручила венчаницу од Лусил, непосредно пре него што је модна креатока кренула на судбоносно трансатлантско путовање.

Фото: Пинтерест

Упркос скандалу који је избио у Америци и Британији због понашања Косма Дафа Гордона, Линда Морит је инсистирала да носи Лусилину хаљину на венчању – само два месеца након катастрофе. Није била једина муштерија која је лејди Даф Гордон прижила подршку, када се појавила са црним шеширом и љубичастим капутом на саслушању о Титанику.

Лусил и њен муж су ослобођени кривице. Лусилин посао је наставио да цвета. Имала је бутике у Чикагу и Паризу, наставила је да дизајнира костиме.

И прича младе Линде Морит такође има срец́ан крај: пошто су одсели у хотелу Савој прве брачне ноц́и, она и њен нови муж су мислили да треба да ураде нешто посебно за свој медени месец.

Тако су 4. августа 1912. прелетели преко Ламанша у двокрилном авиону. Њихов авион се срушио при слетању, али нико није био повређен.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.