Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИХОЛОЗИ ОТКРИВАЈУ: Постоје четити типа личности када је реч о трошењу новца - Којој групи људи ви припадате?

Да ли сте циција или трошите без размишљања?

1692180192_Foto-Shutterstock-novac.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Осећања које повезујемо с новцем ретко имају везе с тренутним финансијским околностима у којима живимо, а велика је вероватноћа да произилазе из односа које су наши родитељи или старатељи имали кад је реч о новцу.

Наша прошла искуства утичу на то како мислимо и осећамо се кад је реч о новцу, али и на наша финанцијска уверења и понашања током живота.

Јацqуелине Јацк Хоwард, виша директорка финанцијског здравља и добробити у Аллy Финанциалу сматра да људи сами по себи нису посебно добри ни посебно лоши у управљању новцем. Уместо тога, она поставља питање шта им се догодило да имају одређено мишљење о новцу.

– То је пуно важније од кредитне способности или чак буџета. Запитајте се зашто трошите новац? Зашто не трошите новац? Када почнете истраживати таква питања, тек онда стварно почињете разумевати разлоге – истиче Хоwард.

Наредни корак је стварање временске линије утицајних финансијских тренутака. Наведите прекретнице које сте имали с новцем хронолошким редом. Одатле идентифкујте емоције које се повезују са сваким тренутком, а затим запишите поруке које се одражавају у тим догађајима.

Јесу ли одрасли у вашем животу избегавали отворено да разговарају о новцу? Је ли ваша породица практиковала екстремну штедљивост? Можда је неки животни догађај довео до потешкоћа с финансијама.

Хоwард је испричала да њен временски след укључује срећна сећања на одлазак у кредитну унију с мамом и братом како би имали новца за трошење, проналажење посла у средњој школи како би уздржавала породицу након смрти своје мајке, и касније, преживљавање рака дојке.

Ти су догађаји утицали на њу обликујући је на начин да троши више новца на искуства свесна да живимо само једанпут.

Затим идентификујте своју новчану личност. Свака личност укључује низ изазова када је реч о управљању новцем.

1. Обожавалац новца

Реч је о ситуацији када неко верује да новац или ствари које се новцем могу купити могу решити све њихове проблеме.

2. Мрзитељ новца

Избегавање новца јавља се као резултат уверења да је новац лош и да је жеља за богатством негативна. Избегавање укључује и оне који се осећају преоптерећено или тескобно због својих финанција, те их као резултат тога игноришу.

3. Новац је статус

Новац као статусни симбол укључује оне који верују да је њихова сопствена вредност повезана с њиховом нето вредношћу.

4. Забринути

Освештеност о новцу јавља се код оних који претерано брину о новцу. Можда оклевају да троше, чак и на потребне ствари, из страха да ће остати без новца или се задужити.

Повезивањем историје односа према новцу с вашом новчаном личношћу, ствара се алат који се може користити за идентификацију онога што вас покреће да постигнете циљеве.

Као обожаватељица новца, Хоwард је успела у аутоматизацији финансијских одговорности, тако да тачно зна колико је расположиво за куповину предмета ради којих би у одређеном тренутку осећала кривицу, као што је куповина сунчаних наочара или друге ситнице.

Хоwард каже да, након што повежете узроке и последице, постаје све лакше развијати заштитне ограде које омогућују већу флексибилност око потрошње, пише ЦреатеЦултивате.

– Када узмете у обзир финансијску трауму, психологију новца и новчану личност појединца, то пребацује разговор са стида због лошег односа с новцем на осећај оснажености јер разумете темељни узрок својих ставова – закључила је Хоwард.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas