Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САЊАЛИ СТЕ ЗМИЈУ? Фројд и Јунг откривају скривено значење тог сна

ЊИХОВ теорије су имале велики значај за разумевање и тумачење многих симбола који се провлаче у нашим сновима.

1696541212_79043_san_ig.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Фројдова и Јунгова теорија снова прилично су различите, међутим обе су имале изузетно значајан утицај на наше разумевање значења одређених симбола који се појављују у сновима.

Према мишљењу утемељивача психоанализе Сигмунда Фројда, снови су начин на који наш ум несвесно обрађује догађаје, а разумевањем симболике у сновима можемо стећи увид у своје најдубље страхове и жеље.

Психолог и психијатар Карл Густав Јунг верује да разумевањем својих снова можемо доћи до огромног складиштеног резервоара прикупљених знања.

Иако су обојица изузетно важна за учења о тумачењу снова, имали су различита гледишта о значењу снова са мотивом змије.

Фројд је био склон додељивању фиксних значења симболима снова и често им је придавао тумачења сексуалне природе - веровао је да је све повезано с нашим жељама и страшћу.

Јунг је, са друге стране тврдио да су многи симболи релевантни само за сањара и ту се њих двоје 'сукобљавају'.

Симболика снова са мотивом змије по мишљењу Сигмунда Фројда

Према Фројду, снови с мотивом змије повезани су са мушким репродуктивним органом, а веровао је да такви снови означавају потиснуту сексуалну жељу.

Снове са мотивом змије повезивао је са нашим либидом, а змију је дефинисао као 'фалички симбол', тј. сматрао је да змија у сновима представља мушку фигуру нечијег живота или сексуални нагон према другој особи.

Симболика снова с мотивом змије по мишљењу Густава Јунга

Јунг је змију повезивао са мудрошћу и сматрао ју је симболом исцелења. Одговор на питање зашто смо сањали змију, по њему се крије у нама самима.

Он је веровао да су снови од велике важности и да треба да размишљамо о њиховом значењу док нам оно не постане логично, а за то је потребно дубоко заронити у несвесни дио нашега ума, преноси Сенса.хр

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas