Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
бонтон

Шест правила бонтона којих треба увек да се придржавамо: Њих увек морате имати на уму

Водите рачуна о својим манирима и утиску који остављате на друге

1648128095_table-deco-g7e2b5d826_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Бонтон је скуп правила лепог и уљудног понашања, и различите садржине присутан је у готово свим друштвима. Реч бонтон француског је порекла и у преводу значи отмено понашање.

Са протоком времена, правила лепог понашања су се мењала, прилагођавајући се савременим начинима живота.

Рецимо, некада је било крајње незамислимо да жена запали цигару, а припадници јачег пола морали су да пресвуку гардеробу која се осећа на дим, уколико бораве у женском друштву.

Која то правила данас важе?

1. Улазак и излазак из ресторана

Даме имају предност - то скоро свако зна. Међутим, постоје изузеци. При уласку у неки угоститељски објекат, правило је да мушкарац први улази како се жена не би прва сусрела са неугодним ситуацијама. Односно, јачи пол је тај који крчи пут и бира сто у ресторану.

Прочитајте још: Пролеће је почело 21. марта: Ево зашто се ДАТУМ МЕЊА сваке године

2. Скидање капе, шешира или рукавица

И данас важи правило да, када мушкарац сретне жену у пролазу или некој просторији, скида шешир, капу, рукавице у зависности шта носи у том тренутку. Са друге стране, нежнији пол то никако не чини.

3. Есцајг

Када је есцајг у питању, постоји много правила и мишљења како се правилно поставља и којим се прибором једе. Али, постоји једно правило које је општеприхваћено свуда, а то је да се прибор за јело никада не оставља на ивицама тањира током обеда. Виљушка и нож се одлажу укрштени у тањиру.

4. Лифт

По бонтону, жена је та која прва улази и излази у лифт. Постоје теорије које кажу да би заправо мушкарац требало да буде тај који први улази у лифт како би проверио сигурност лифта. Цигарете, као и гурање, бука, сматрају се изузетно непријатним за мале и скучене просторе какав је лифт.

Прочитајте још: Када пада Ускрс 2022? Ево када прослављамо православни, а када католички Ускрс

5. Придржавање капута

Готово сви знамо да ће прави каваљер увек придржати капут дами и привући столицу. Али, постоји изузетак и од овог правила! Наиме,ово је дужност искључиво даминог пратиоца, али не и конобара. Уколико се конобар понуди да то уради, пратилац ту понуду треба да одбије и преузме на себе ту обавезу.

6. Поправљање сминке

Ако вам се шминка размаже или се поквари, правила уљудног понашања налажу да је можете поправити искључиво у тоалету. Поправљање шминке у самој сали ресторана или кафића, за столом сматра се мање пристојним.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas