Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест знакова који говоре да вам неко НИЈЕ ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ: Ево на које сигнале треба да обратите пажњу

Некада се људи претварају да вам желе добро, а заправо имају скивене намере

1687362014_prijatelj.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пријатељство треба да буде сигурна лука, наше уточиште, место где узимамо и дајемо љубав и подршку безусловно. Међутим, искуство нас је научило да неки пријатељи и нису тако сјајни како су се представљали на почетку. Као што постоје токсичне љубавне везе, тако постоје и токсична пријатељства која нису добра за квалитет нашег живота.

Ево неколико знакова упозорења које не бисте требали занемарити у пријатељству:

1. Ваша пријатељица говори само о себи

Да ли имате другарицу која бескрајно прича о томе како је провела свој дан, о свом послу, својој деци, својим проблемима, али вас никада не пита о вашем животу? А када је пажња на вама, она вас прекида и поново почиње да прича о себи. Таква динамика чини да се осећате да сте у њеном свету, у коме сте само споредни лик.

С друге стране, склоност вашег пријатеља да доминира било којим разговором такође може бити знак ниских конверзацијских вештина. Али стручњаци упозоравају да би прави пријатељ желео да чује шта имате да кажете, да сазна о вашим успесима и потешкоћама, чак и када не сматра да је то нешто необично.

2. Чини се да је пријатељство једнострано

Важан аларм је ако вас се пријатељ сети само када је у невољи. Често се каже да је прави пријатељ онај кога можете позвати у било које доба дана и ноћи када имате проблема и који ће вам помоћи без размишљања. Али ако сте ви сваки пут ти који помажете, али немате исту подршку када вам је потребна, то значи да је пријатељски однос једностран и ово може бити знак да вас особа користи.

3. Осећате се обавезним да одржите пријатељство

Може бити исцрпљујуће одржавати пријатељство које изгледа једноставно "присиљено". Много пута људи остају да се друже са старим пријатељима из обавезе, иако су се током година мењали и другачије се развијали. На пример, то може бити пријатељ из детињства са којим сте остали у контакту, али са којим више немате ништа заједничко.

То заправо није алармни сигнал и није нужно индикација токсичне динамике. "Али ако се осећате више обавезним да будете пријатељи него што желите да имате право пријатељство, у реду је да преиспитате присуство те особе у свом животу", каже психолог Келахер. Јер на крају дана, време проведено са пријатељима треба да вам пружи осећај благостања и задовољства, а не да се осећате исцрпљено.

4. Пријатељ се стално такмичи са вама

Замислите овај сценарио: кажете свом пријатељу да сте добили повишицу. Уместо да вам честита или вас загрли, он одговара "Па, унапређен сам и ја прошле недеље!W. Или сте можда заједно прошли кроз интензиван тренинг који вас је видно исцрпио, а она вам каже: "Овај тренинг је био превише лак за мене".

Ако вам звучи познато и имате таквог пријатеља који све претвара у такмичење, пажљиво процените то пријатељство. Можете покушати да јој кажете како се осећате када овако реагује, али ако није пријемчива, онда имате посла са другим алармом, каже психолог.

5. Пријатељ не зна како да затражи опроштај

И у најздравијим пријатељствима настају сукоби. Шта год да је разлог, важно је да обоје ефикасно комуницирате и да признате када сте погрешили.

"У реду је правити грешке у пријатељству, а очигледно ће се то догодити са неким кога дуго познајете. Али ако пријатељ није у стању да се извини за своје понашање, биће му тешко веровати и ослонити се на њег"“, каже психолог.

6. Он не поштује ограничења која сте поставили

"У здравом пријатељству људи разумеју да ће им понекад бити речено "не", и то је сасвим у реду", каже Келахер. Можда вас нешто мучи и не желите да причате о томе у том тренутку или вам се једноставно не допада да заједно радите неку активност. Прави пријатељ мора да разуме и прихвати, а не да те притиска. "С времена на време могуће је случајно нарушити нечије границе, али ако приметите да пријатељ често крши те границе, то би могао бити знак токсичне везе".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas