Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Симболика боја ускршњих јаја: Шта означавају зелена и плава, а шта ЦРВЕНА?

Према народном веровању, прво јаје које се фарба за Ускрс требало би да буде црвене боје – такозвана чуваркућа - верује се да чуваркућа штити домаћинство током целе године до наредног Ускрса, те да симболизује Исусову крв и радост.

1714834551_shutterstock_2138764879.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У коју боју ћете офарбати јаја, то је жеља домаћице. Свака боја јајета има јасну симболику – па размислите шта је потребно вама, вашој породици, вашим ближњима, па јајима у тој боји напуните ускршњу корпу.

Црвена јаја

Црвена боја има важну симболику. Према предању, када је Марија Магдалена дошла у Рим да приповеда јеванђеље, посетила је цара Тиберија и на поклон му донела корпу јаја. Цар је рекао да не верује у Христово васкрсење као што не верује да ова јаја могу постати црвена. Према предању, у том тренутку догодило се чудо и сва јаја су поцрвенела. Црвена боја симбол је поновног рађања, поретка природе, њеног система и човека у њој. Црвена боја је сећање на крв коју је Исус Христ пролио на Голготи како би спасао људе од греха. Прво офарбано црвено јаје је чуваркућа, односно заштитник куће и породице. Црвена јаја можете украсити листићима и цветићима.

Бела јаја

Бела је боја невиности, храбрости и победе Бога, односно светла над тамом - тако да је сасвим добро да имате неколико неофарбаних јаја или пак у бело обојениј јаја.

Љубичаста јаја

Краљевска елегантна боја која указује на престиж и раскош. Ипак, постоји и веровање да љубичаста боја симболизује и сећање на мучење кроз које је Исус Христос прошао да би сачувао народ.

Ружичаста јаја

Нежна и светла розе боја симбол је радости и љубави. Розе ускршња јаја изгледаће прелепо ако их украсите цвећем.

Зелена јаја

Зелена је боја развоја, наде и живота. Ако вам се допада зелена боја и њена симболика, не морате да фарбате јаја у зелено. Можете украсити јаја зеленим лискама, цветовима или маховином. Све више људи жели дух природе на празничној трпези, а не сумњамо да би се породица и гости позитивно изненадили.

Жута и златна јаја

Као најлепши зраци сунца, ова боја представља радост. Васкрс је највећи и радостан хришћански празник, па нећете погрешити ако офарбате јаја у ове топле боје.

Светлоплава јаја

Ово је боја која симболизује рај или небо и воду. Светлоплава боја такође означава почетак новог стварања, мир и склад. Наиме, чисто плаво небо и киша су ти који омогућују развој новог пролећа.

Наранџаста јаја

Наранџаста боја представља наду и повезује се с новим свитањем, почетком новог дана и новог годишњег доба.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas