Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Славимо Светог цара Константина и царицу Јелену: Данас се умива другачије и изговара се ОВА молитва

Празник цара Константина и његове мајке царице Јелене установљен јер је цар Константин Миланским едиктом 313. дао хришћанима слободу вере и окончао њихов прогон, па је црква одлучила да овај римски царски пар прогласила светитељима

1654168227_dihasuihf.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Цар Константин је доласком на трон добио тројицу непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву и Византију.

Пред окршај са Максенцијем на небу му се указао сјајан крст што је било знак победе. Према његовом наређењу, направљен је велики крст који је ношен пред његовом војском. Борба је као што је небо и најавило, завршена његовим тријумфом.

Константин је одмах 313. године издао Милански едикт, којим је окончан прогон хришћана. А после победе над Византијом, саградио је диван град на Босфору и дао му име Константинопољ.

Вера га је стално пратила... Након што се разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле који су му рекли да га епископ Силвестер крсти. Послушао их је и оздравио.

Прочитајте још: На којој руци се носи БУРМА, а на којој ВЕРЕНИЧКИ ПРСТЕН? Иза лепе традиције стоји хиљадама година стара прича

За Константина се везује и сазивање Првог васељенског сабора у Никеји 325. године- због раздора у Цркви који је изазвала појава јеретика Арија. На Сабору је осуђена јерес, а утврђено православље.

Света Јелена борила се за попут сина за веру Христову. Пронашла је Часни Крст Господњи, саградила цркву Васкрсења на Голготи и бројне цркве на Светој земљи.

Умрла је 327. године, а цар Константин преминуо је 10 година након смрти своје мајке- у Никомидији 337. године. Сахрањен је у цркви светих апостола у Цариграду.

Због имена царице сматра се да је ово важан дан за све женске особе које се зову Јелена.

Обичаји и веровања

На данашњи дан, верује се, треба отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Обичај каже да се три пута умијете светом црквеном водицом, и да ћете тако очистити тело и излечити се од болести.

За празник се везује и молитива:

"Креста твојего образ на небеси видјев, и јакоже Павел званије не от человјек пријем, во царјех апостол твој Господи, царствујушчиј град в руцје твојеј положи: јегоће спасај всегда в мирје, молитвами Богородице, једине человјекољубче. Амин!"

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas