Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЛОБОДНИ ДАНИ ЗА УСКРС: Колико нам слободних дана следује и који датуми су у питању?

ПРАЗНИК Васкрсења Христовог један је од највећих хришћанских празника, а ове године се слави 16. априла

1679736621_shutterstock_382196479-Uskrs.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

За обележавање најбитнијег хришћанског празника, запослене у Србији очекују слободни дани од петка 14. априла па све до 17. априла, закључно са тим даном, односно другим даном Ускрса (познатим као Васкршњи понедељак).

Православни верници обележавање "најрадоснијег хришћанског празника" почињу већ у Велики четвртак 13. априла, који је према библијском наративу, био последњи дан слободе Господа Исуса Хрсита и догађај када се одиграла знаменита Тајна вечера. Овај дан није нерадан, али се и он рачуна као празнични дан.

Велики петак је ове године 14. априла, и представља молитвено сећање на распеће Исуса Христа - најтужнији хришћански празник. Велика субота, други дан хришћанске жалости, је 15. априла, да би 16. априла осванула недеља, Ускрс или Васкрс, којим се слави Исусов повратак у живот.

Фото: Принтсцреен Параграф

Српска православна црква и њени верници обележавају и други дан Васкрса – Васкршњи понедељак, па је и 17. април нерадан дан.

Уколико сте планирали да спојите неке слободне дане за Ускрс, онда вам је потребно да имате "вишак" дана одмора, како бисте заокружили одмор од 10 дана, и спојили га са наредним викендом. Иначе, Ускрс се увек обележава недељом, и не може да буде пре 4. априла, али ни после 8. маја. Занимљиво је да ће се 2025. године преклопити католички и православни у истом дану, 20. априла.

Поред тога, што се ове године тиче, следећи нерадни дани су за Празник рада - 1. и 2. мај падају у понедељак и уторак. 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas