Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРБИ ЗА СЛАВУ НЕ ШТЕДЕ У суботу је Свети Јован, ево КОЛИКО ВАМ ЈЕ НОВЦА ПОТРЕБНО за најужи круг људи

Дан Светог Јована Крститеља слави се одмах после Богојављења, 20. јануара, и једна од највећих слава у Србији – чак трећа по броју људи кој је слави.

1705417458_3708964_slava_ls.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

За Светог Јована везује се обичај да се не сме пити и јести ништа црвено, јер црвена боја симболизује његову невино проливену крв, будући да је Свети Јован страдао тако што му је одрубљена глава.

Са све већим ценама порасле су и цене неопходних намирница за прославу славе.

 

Печење и мезе

Тренутно се цене печења крећу од око 2000 (прасетина) до 2500 (јагњетина) за килограм меса, док у Београду цене могу бити и мало веће, у зависности од печењаре. Кулен се креће око око 1400 динара по килограму, слична цена је и за чајну кобасицу, док се пршута креће од 2500 динара, па на више. Пола килограма сира можете купити за око 350 до 400 динара, док се качкаваљ и гауда крећу око 1200 динара по килограму у супермаркетима. Састојке за руску салату можете купити за око 1000 динара.

Уколико купујете славски колач треба издвојити и до 600 динара, док је жито око 400 динара.

Сарма

Да бисте направили сарму, неопходан вам је кисели купус, који се креће око 200 динара по килограму, и млевено месо. Чисто јунеће месо кошта око 500 динара за пола килограма, док мешано месо може да се нађе и нешто јефтиније, око 400 динара за пола килограма. Пола килограма пиринча кошта око 150 динара. За 20 људи, потребно је минимум 40 сарми, а то је бар 2 килограма меса. Уз суво месо, трошак ће на крају изаћи на бар 3.000 до 4.000 динара.

Ситни колачи и торте

Уколико се одлучите за куповину ситних колача, они се крећу од 1500 динара, па на више по килограму. У зависности од количине потребне за ваше госте, мораћете да издвојите и преко 5000 за три килограма колача. Такође, материјал неопходан за израду домаћих торти такође знатно утиче на цену славе

Пиће

Што се тиче пића, цене су непромењене, литар ракије се креће од 1500 динара, литар вина око 600 динара, две литре сока око 160 динара, кисела вода око 70 динара за две литре.

Пите и килфице

Килограм пите не може се наћи испод 1000 динара, док се два килограма домаћих кифлица крећу и до 2000 динара.

Према некој рачуници слава за 20-ак људи би могла да кошта преко 60.000 динара.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas