Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Срећно БАДЊЕ ВЕЧЕ! Нека почне најрадосније дечије ПИЈУКАЊЕ, а ево шта тај обичај симболише

Верници Српске православне цркве дочекују најрадоснији хришћански празник,

1641398339_girl-g2df933c33_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Народни обичаји налажу да на Бадње вече, најстарији мушкарац у домаћинству уноси бадњак гакућу непосредно пре вечере. Бадњаку се додаје и по једна дренова гранчица која симболизује здравље и снагу.

Прочитајте још: На БАДЊИ ДАН пресеците црни лук на 12 делова, а ујутру стиже БИТНА ВЕСТ

Када дођу мушкарци са бадњаком, укућани их поздрављају и међусобно једни другима честитају бадњи дан речима: „Добро вече Бадњаче“ и „Добро вече и срећно вам Бадње вече“.

Пијукање за децу

Главни посао деце и уједно највећа забава за све укућане јесте пијукање и тражење сакривених поклона и слаткиша. Деца имитирају пилиће и иду иза маме „коке“ и старијих укућана.  Ово је симболична представа родитељске љубави, односно љубави Христа према људском роду. С обзиром да се тек сутрадан могу ти слаткиши јести, ово је начин да се деца уче стрпљењу и одлагању задовољства.

Прочитајте још: Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Затим сви седају за породичну трпезу и честитају једни другима Бадње вече. Вечера је код православаца посна, састоји се углавном од пребранца, рибе, киселог купуса, туршије, а након вечере може се засладити посном питом, сувим воћем и орашастим плодовима.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas