· · Komentari: 0
praznik

Danas je Tucindan: Veruje se da praznik potiče iz davnih vremena, a DVE STVARI bi posebno trebalo da ispoštujemo

Danas se obeležava dan Svetih mučenika Kritskih, dan uoči Badnjeg dana, a ovaj dan u pravoslavnom kalendaru upisan i kao Tucindan.

1641305620_22ca0c936a4397280b2cec18f88dc47cbeb80207.jpg
Foto: SPC

Kritski mučenici zvali su se Teodul, Saturnin, Evpor, Gelasije, Evnikijan, Zotik, Pompije, Avgatopus, Vasilid i Evarest. Stradali su za Hrista u vreme gonjenja Dekijeva 250. godine.

Kada su ih izveli na gubilište, bili su radosni, pa su se čak i prepirali koji od njih će prvi da bude posečen, jer je svaki od njih želeo da prvi pođe ka Hristu ljubljenom.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju i Tucindan

Na ovaj dan dana se prema tradiciji kolje i priprema pečenje za Božić. Nekada se prase ili jagnje koje će biti na trpezi za praznik "tuklo", pa odatle naziv Tucindan.

Pročitajte još: Samo JEDNA STVAR je bitna za SREĆU: Ovu priču o BOGATSTVU treba čitati na početku svake GODINE

Veruje se da se u Srbiji ovaj običaj zadržao još iz paganskih vremena i bio u vezi sa prinošenjem žrtve. Crkva je ovaj praznik prihvatila jer posle posta dugog šest nedelja dobro dođe jaka hrana.

Za Tucindan vezuju se mnogi običaji. Jedan od običaja je da se počinje sa uređivanjem kuće i spremanjem hrane za Božić. Smatra se da se na današnji dan iz kuće ne treba davati ništa jer će onda stvari odlaziti tokom cele godine iz doma. Takođe danas nije dobro grditi decu jer bi mogla cele godine da budu nevaljala.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.