· · Коментари: 0

Српкиња која је била једна од најутицајнијих жена у америчкој војсци: Њеном успеху и вештинама се диве људи широм света

Тереза Ђурић је једна била једна од најмоћнијих жена у војсци Сједињених Америчких Држава

1685895264_tereza-djuric.jpg
Фото: Википедиа

Вероватно да већина људи код нас није чула ни за Терезу Ђурић, а она је једна од најбитнијих женских фигура у војсци Сједињених Америчких Држава.

Тереза Ђурић је пензионисани бригадни генерал Америчког ратног ваздухопловства. Ова жена српског порекла пензионисана је као заменица директора Свемирске обавештајне канцеларије у Пентагону.

Као жена, и то још страног порекла, она је направила огроман успех – била је задужена, између осталог, за стратешко планирање и програмирање подсекретара за одбрамбене свемирске програме вредне чак 12 милијарди долара. Она је давала смернице и вршила надзор над студијама које воде ка развоју и набавци будуц́их одбрамбених свемирских програма, пише Задовољна.рс.

Дипломирала је 1983. године из области информатике на Универзитету Мери Вашингтон у Вирџинији. Исте године је завршила Школу за официрску обуку у Ваздухопловној бази Локланд у Тексасу.

 

Школу за официре ескадриле при ваздухопловној бази у Алабами завршила је 1987. године.

Мастер студије је завршила 1994. године на Универзитету Колорадо, а Ваздушну командно штабну школу 1996. године. Три године касније завршила је и Ратни ваздухопловни колеџ, а потом и мастер студије на истој установи.

У чувеном војном штабу Норфоку Тереза је завршила здружену и комбиновану ратну школу.

Ова жена са изузетним образовањем и искуством, али и бројним одликовањима, распоређена је 2004. године у југозападну Азију на место директора Свемирских снага.

У чин бригадног генерала је унапређена 9. децембра 2008. године.

Пре 10 година Тереза је отишла у пензију. Али то не значи да је престала да буде активна.

Од тада је она почела да ради као специјална асистенткиња председника Мери Болдвин колеџа и заповедница кадета Женског института лидерства у Вирџинији. Своје велико знање она преноси девојкама које би да крену сличним путем као она.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.