Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ЗА 5 МИНУТА ПРЕПОЗНАМО ПСИХОПАТУ: Шармантни, дружељубиви, забавни, али један знак их одаје

Не можете препознати да је неко психопата бар првих неколико пута у сусрету са њима

1713964132_shutterstock_2371042661.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Психопата је особа са патолошки оштећеним карактером, која осећа акутни дефицит савести и моралних квалитета. У спектру осећања која доживљава нема љубави и наклоности. У везу ступа само да би добио ресурсе који су му потребни. Ови ресурси могу бити новац и друга материјална добра, везе и наравно емоције. Његов унутрашњи свет је празан и безбојан, па другима мора да одузме светле боје.

Да ли је лако уочити да је неко психопата?

Психопатски нервни систем је такав да често морају да раде неке узбудљиве ствари да би се осећали нормално. Они веома често живе на ивици, што их чини додатно привлачним друштву, нарочито супротном полу.

Психијатар др Сохом Дас, психијатар из Велике Британије, бави се овим проблемом, описао је неке од особина како бисмо лакше могли да препознамо психопату.

Овај 44-годишњи форензички психијатар има свој канал „А Псyцх фор Соре Миндс“, на којем често говори о случајевима са којима се срео у стварном животу, наравно, не наводећи имена људи са којима је разговарао.

Када је у питању идентификовање психопата, др Дас наводи да је “лично проценио стотине пацијената у затворима, на психијатријским одељењима и судовима широм Велике Британије”.

У једном одломку из гостовања психијатар каже да су најчешћа питања која му људи постављају – како препознати психопату и како можемо знати је ли неко кога смо упознали психопата?

Прави психопата је неко ко показује прекомерну љутњу. Кад је у питању насиље у породици, код психопате се увек види физичка или вербална агресија.

Др Дас у видеу каже: “Мој одговор је следећи, психопате је јако, јако тешко уочити.”

Објашњавајући зашто је то тако, форензички психијатар каже да су психопате “стварно добре у улози камелеона и јако се добро уклапају. Уз то су шармантни, дружељубиви и забавни”.

“Дакле, мислим да не можете препознати да је неко психопата бар првих неколико пута у сусрету са њима”, објашњава психијатар.

Др Дас каже да се тек временом схвати да су психопате прилично манипулативне и да нас користе за нешто.

“Они вам нису пријатељи јер воле ваше ћаскање и ваше шале. Они су вам пријатељи јер желе добити нешто од вас. Покушавају манипулисати вама”, истиче он.

Мета манипулације не морате бити ви, каже доктор, већ то могу бити и људи око вас.

“Психопате искористе људе и оду даље. Они немају дугорочне пријатеље са којима би се емоционално повезали”, закључује он.

Америчка психолошка организација АПА реч “психопата” користи за опис особе с антисоцијалним поремећајем личности.

Психопате сматрају да су бољи од свих људи који су око њих и никада их не забрињава ниједан негативан поступак који ураде.

Описујући неке од начина на које се поремећај може манифестовати у понашању људи, АПА наводи: кршење закона, искоришћавање других, лагање, импулсивност, агресивност, безобзирно занемаривање властите сигурности и сигурности других, неодговорност која је пропраћена недостатком кривице, кајања и емпатије.

Стилл

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas