Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Српска православна црква данас обележава Свете мученице Агапију, Хионију и Ирину: Светитељке које су претрпеле велике муке због вере у Исуса Христа

Агапија, Хионија и Ирина хришћанске су светитељке и мученице, њихова имена на грчком значе Љубав, Снег и Мир.

1651145623_mucenice.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Оне су биле сестре рођене, из околине Аквилеје (или Солуна). Када је цар Диоклецијан био у Аквилеји наредио је да се погуби знаменити духовник Хрисогон. У то време неки стари презвитер Зоил је, како хришћани верују, имао виђење којим му се открило, где се налази тело Хрисогоново несахрањено. Старац је нашао тело мучениково, положио га у сандук и држао у своме дому. Хришћани верују да му се тридесети дан после тога јавио Свети Хрисогон и известио га, да ће у току девет дана оне три девојке мученички пострадати, а да ће и он у то време преминути. Исту визију имала је и Анастасија Узорешителница, која је пошла за својим учитељем Хрисогоном.

И заиста после 9 дана и старац Зоил је преминуо, и ове три сестре су изведене на суд пред цара. Цар је саветовао девојке, да се поклоне идолима, али оне су то одбиле и исповедиле своју веру у Христа. Ирина је рекла цару, како је глупо клањати се стварима од камена и дрвета, које су поручене, за погођену цену, да се направе рукама каквог смртног човека.

Прочитајте још: ПЕРУТАЊЕ, ТАМНЕ ФЛЕКЕ ИЛИ ДЕПИГМЕНТАЦИЈА? Откријте “швајцарску тајну” здраве коже

Разјарен цар их је бацио у тамницу. А када је пошао у Македонију, повео је са собом све робове и затворенике, међу којима и ове три сестре. Потом их је цар дао неком војводи Дулкитију на истјазање. Овај војвода је хтео хтеде да оскрвни девице али када је хтео ући к њима у тамницу, у време када су се оне молиле Богу, полудео је и напао на црне котлове и лонце испред врата да грли и љуби. Чувши цар за овај случај наредио је, да други војвода Сисиније, предузме суђење овим сестрама. После тешког мучења судија је осудио прве две сестре на спаљивање, а Ирину је задржао још неко време надајући се, да ће је моћи оскврнити. Хришћани верују да су, када је судија послао Ирину по војницима у блудилиште, ангели Божји спасли ову девицу, вратили војнике а њу извели на једно брдо. Сутрадан је изашао војвода са војницима ка томе брду, али не могавши се попети, наредио је да Ирину стрелама убију. Света Анастасија је прикупила сва три тела на једно место и чесно сахранила. Све су пострале око 304. године.

Српска православна црква слави их 16. априла по црквеном, а 29. априла по грегоријанском календару.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas