Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРПСКА ВЕРЗИЈА ПЕПЕЉУГЕ: Забележио је Вук Стефановић Караџић, главна јуњакиња се звала Мара

Сви мотиви у Вуковој верзији нису случајни и инспирисани су животом девојке у сиромашној патријархалној породици

1695330922_77961_vuk-stefanovic-karadzic-srpska-verzija-pepeljuge_ig.jpg
Фото: Јутјуб принтскрин/Crtani Filmovi, Википедија, Профимедиа
Oglas

Српску верзију бајке о Пепељуги забележио је Вук Стефановић Караџић 1853. у Бечу, као српску народну умотворину, делимично се ослањајући на првобитне верзије.

У његовој варијанти главна јунакиња зове се Мара, не иде на бал и не носи ципелице, већ у папучама недељом одлази на литургију у цркву.

Највише времена проводи поред ватре и пепела, па је тако прозвана Пепељуга. Њена несрећа почиње у тренутку кад јој је у јаму, уз коју је прела, упало вретено, због чега јој се мајка претворила у краву.

Зла маћеха наређује да се крава закоље и на превару да девојци да једе њено месо. Након спознаје да је преварена, Мара се веома растужи, али јој помоћ пружају кравине чаробне кости.

Сви мотиви у Вуковој верзији нису случајни. Настала је у сиромашној патријархалној средини, па је разумљиво што девојка носи папуче. Литургија је била једна од ретких прилика у којима је српска девојка могла свечано да се обуче, а на крају маћеха је Мару од принца сакрила под корито.

Разоткрио ју је петао када је скочио и гласно закукурикао. У складу с народним веровањима, управо ова домаћа животиња најављује дан и престанак деловања злих сила. Добре виле које помажу Пепељуги замењује мајка претворена у краву, а и кад је закољу, Пепељуга одлази на њен гроб кад год јој је тешко.

Иначе, у српском фолклору обележје гроба вољених особа означава место спасења оних који остају да живе. Јасна порука Вукове верзије ове бајке пуна је народне традиције, библијских, српских и народних митова, са јасном поруком да добри људи увек буду награђени.

(Курир Стил)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas