Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СУТРА ЈЕ БАДЊИ ДАН: Зарад мира, среће и благостања сви би требало да испоштују ове обичаје

На сутрашњи дан посебно је важно испоштовати један обичај

1672906698_shutterstock_550369135.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Бадњи дан прате многобројни обичаји који имају за циљ да се наша душа припреми за најрадоснији празник у години - Божић.

На бадње јутро кућа се чисти, украшава са сламом, на сто се ставља суво и коштуњаво воће, славска свећа - започиње пост који за циљ има чишћење душе.

Домаћице ће дан започети припремом посне трпезе за Бадње вече. Свечана посна трпеза требало би да садржи: пасуљ, рибу, баклаву, погачу, питу.

Трпеза треба да одише изобиљом, али на једноставан начин. Циљ вечере је окупљање породице у кући.

Најважнији обичај за Бадње вече је да се не иде у госте.

Прочитајте још: Данас је ТУЦИДАН: Према старим НАРОДНИМ веровањима морате испоштовати три јако битна ОБИЧАЈА

Улице су празне, јер су се сви "сјатили" у кућу, да породично дочекају рођење сина Божијег Исуса Христа.

У праскозорје, под ударцима секире, један се млади храст опрашта са сунцем. Сече се са три ударца, тако да падне ка истоку.

Бадњак је симбол оног дрвета, које су, према предању, пастири донели Јосифу и Марији, да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.

Његово ложење је главни део овог празника, али ће бадњак од зоре, до сумрака, остати прислоњен уз кућу, и тек потом бити унет, уз посипање житом.

Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир.

Бадњак гори до Божића, наговештавајући нову светлост коју доноси вера у новорођеног Христа.

Божић је пред вратима - чуда су могућа!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas