Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сутра је МАРКОВДАН: У народу постоје два веровања на дан писца првог Јеванђеља

Српска православна црква и верници сутра славе Марковдан

1683471378_Untitled.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Марковдан се у многим кућама слави као крсна слава, а празнује се два дана после Ђурђевдана.

Апостол Марко је према предању, писац првог Јеванђеља, које носи његово име - Свето Јеванђеље по Марку, које је лично Свети Петар прегледао.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Свети Марко је био Јеврејин и један од  70 светих апостола Христових.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

У Александрији Свети Марко је основао цркву, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Сматра се оснивачем цркве у Александрији.

Сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговци и однели га у у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Обичаји и народна веровања

Према веровањима на данашњи дан не треба радити у пољу, такође у народу је распрострањено веровање да не треба спавати преко данка, како се не би спавало преко целе године. Изузетак су они који су током дана спавали на Ђурђевдан, у народу се каже да би они требало да "одремају" и сутра како би се "поништило дејство".

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas