Oglas
· · Komentari: 0

Sutra je MARKOVDAN: U narodu postoje dva verovanja na dan pisca prvog Jevanđelja

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Markovdan

1683471378_Untitled.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Markovdan se u mnogim kućama slavi kao krsna slava, a praznuje se dva dana posle Đurđevdana.

Apostol Marko je prema predanju, pisac prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku, koje je lično Sveti Petar pregledao.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog jevanđelistu i apostola Marka (Markovdan) 8. maja po Gregorijanskom kalendaru (25. april po Julijanskom kalendaru).

Sveti Marko je bio Jevrejin i jedan od  70 svetih apostola Hristovih.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim. Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Smatra se osnivačem crkve u Aleksandriji.

Sahranjen je bio u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Običaji i narodna verovanja

Prema verovanjima na današnji dan ne treba raditi u polju, takođe u narodu je rasprostranjeno verovanje da ne treba spavati preko danka, kako se ne bi spavalo preko cele godine. Izuzetak su oni koji su tokom dana spavali na Đurđevdan, u narodu se kaže da bi oni trebalo da "odremaju" i sutra kako bi se "poništilo dejstvo".

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas