Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра почиње БОЖИЋНИ ПОСТ: Како да правилно постите и које грешке не смете правити

Божићни пост почиње сутра, у недељу 28. новембра и трајаће све до Божића, 7. јануара.

1638004767_shutterstock_792529834.jpg
Фото: Sutterstock
Oglas

Како бисте испоштовали велики Божићни пост и причестили се 7. јануара, ових правила треба да се придржавате.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Затоустог, телесни пост не треба користи ако није повезан са духовним.

Прочитајте још: Данас су БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ: Придружите се маскирним поворкама и ово обавезно урадите како бисте чисти ушли у Божићни пост

- Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког - благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио?", преносе се речи Јована Златоустог у црквеним књигама.

Поред овог најважнијег правила, у Светом писму пише "љуби ближњег свог као себе самога", што значи да је човек човеку брат, због чега треба да будете толерантни, да поштујете и помажете другима, а то се може постићи само ако нисте бесни и себични.

Такође, у посту се треба покајати, исповедати, олакшати своју душу и очистити себе. Не треба тело мучити постом ако ћемо бити бесни, ако ћемо се свађати и желети зло ближњем свом.

У посту треба опраштати и наступати чиста срца, приповедају свештеници.

Строго се пости на води само средом и петком, док је понедељком, уторком и четвртком дозвољено користити уље и вино, а суботом и недељом и рибу. Најстрожи пост је на Бадњи дан, када прави верници тога дана смеју да буду само на води до вечере.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas