Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕЧАНО, ЕУФОРИЧНО, ПРАЗНИЧНО: Овако се некад славио 29. новембар

Масовни обичај међу југословенском младежи био је и да се свадбе заказују на тај државни празник, да би славље било још веће. То је био једини догађај који је могао просечног Југословена на дан кад се код куће седи, једе, пије и гледају партизански филмови.

1701261879_GFS.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Дан Републике је назив националног празника, или у народу познатијег као 29. новембар, који се прослављао у земљама бивше Југославије у спомен на дан проглашења републике. На данашњи дан у Југославији је укинута монархија и сва права краља Петра ИИ Карађорђевића.

Уставотворна скупштина је усвојила декларацију о проглашењу републике према којој је Југославија “савезна држава републиканског облика, заједница равноправних народа који су слободно изразили своју вољу да остану у Југославији”.

Дан Републике је обележавао годишњицу Другог засједања АВНОЈ-а 29. новембар 1943., када су представници партизанског покрета отпора прогласили федерално уређење Југославије и уставотворну скупштину ФНРЈ 29. новембра 1945. На том скупу је одлучено да се будућој Југославији припоје јужнословенске територије које су на крају Првог светског рата остале у саставу Италије (Истра, Задар, Словеначко приморје, Јулијска крајина и друге).

АВНОЈ је увео назив маршала Југославије и доделио га партизанском врховном команданту Јосипу Брозу Титу. Функција председника “прве владе” нове Југославије поверена је Титу.

Оно што памте старије генерације за време овог празника су нерадни дани, полагање заклетве, плаве капе и црвене мараме, богату трпезу и разне свечаности. 

 

КАКО СЕ СЛАВИО ПРАЗНИК?

Док се прослављао, празник је пратила потпуна еуфорија.

Масовни обичај међу југословенском младежи био је и да се свадбе заказују на тај државни празник, да би славље било још веће. То је био једини догађај који је могао просечног Југословена на дан кад се код куће седи, једе, пије и гледају партизански филмови.

Ни деца нису била занемарена. Највеће усхићење владало је код првака који су на тај дан постајали пионири. У школама су прављене приредбе, полагала се заклетва, читали су се састави којима су претходних дана учитељице “бесомучно мучиле” ђаке, да смисле што бољи хвалоспев на тему “Друг Тито”…

Сваки пионир добијао је плаву капу (титовку), црвену мараму (старије генерације су је везивале, а млађе су добиле посебан прстен за ту намену) и црвену пионирску књижицу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas