· · Коментари: 0

ДАНАС ЋЕ СВЕТИ ЛАВРЕНТИЈЕ УСЛИШИТИ ВАШУ ЖЕЉУ: Ово су обичаји које ваља ИСПОШТОВАТИ

Српска православна црква и верници данас, 23. августа, славе Светог мученика Лаврентија архиђакона.

1629705705_lavrentije.jpg
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Предање вели да је пореклом био из Албасете у Шпанији и ученик тадашњег архиђакона Сикста. Као ризничар и црквени благајник пренео је све црквене драгоцености у дом удовице Кириакије, којој је стравичне главобоље излечио додиром руку, а једном слепцу повратио вид.

Цар Декије је био решен да уништи хришћанство и папа Сикст је убрзо изведен на суд са своја два ђакона Феликисимом и Агапитом. Када су их повели у тамницу Лаврентије се обратио учитељу: "Куда идеш, оче, без сина? Куда, архијереју, без архиђакона твога?".

Постоји још један занимљив обичај везан за дан Светог Лаврентија. Будући да је август када пада његов дан, познат по кишама метеора које шарају и улепшавају небо, стари су од давнина говорили да су то заправо “сузе Светог Лаврентија”. Верује се да, ко год ноћас види звезду падалицу, може тражити од овог светитеља испуњење једне жеље.

Папа га је утешио прорекавши да ће и он поднети за Христа још веће муке, те да ће кроз три дана поћи за њим. Пошто су га ухватили, римски префект му је дао рок од три дана да преда црквено благо, а он га је поделио сиромасима.

Када је бачен у тамницу, ту је срео дугогодишњег чувара Лукилија, ког је излечио од слепила.

Веровања на данашњи дан

Мученик Лаврентије предао је душу Богу пошто је осуђен на ударање камењем по лицу и ланцем. Друго предање каже да су га спалили, а да је он у једном тренутку чак рекао: Ова страна је готова, окрените ме и загризите. Наши стари су веровали да се баш због тога на овај дан ваља што више смејати.

Међутим, ово није једини обичај везан за његово име - на његов дан планету обично заспе киша метеора које често називају сузама Светог Лаврентија. Овог свеца славе све вере, а верује се ко год вечерас види звезду падалицу, овај светац испуниће му једну жељу, и биће му услишена.

                          Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.