· · Komentari: 0

DANAS ĆE SVETI LAVRENTIJE USLIŠITI VAŠU ŽELJU: Ovo su običaji koje valja ISPOŠTOVATI

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 23. avgusta, slave Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona.

1629705705_lavrentije.jpg
Foto: Printscreen Youtube

Predanje veli da je poreklom bio iz Albasete u Španiji i učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta. Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom udovice Kiriakije, kojoj je stravične glavobolje izlečio dodirom ruku, a jednom slepcu povratio vid.

Car Dekije je bio rešen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju: "Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?".

Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija. Budući da je avgust kada pada njegov dan, poznat po kišama meteora koje šaraju i ulepšavaju nebo, stari su od davnina govorili da su to zapravo “suze Svetog Lavrentija”. Veruje se da, ko god noćas vidi zvezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje.

Papa ga je utešio prorekavši da će i on podneti za Hrista još veće muke, te da će kroz tri dana poći za njim. Pošto su ga uhvatili, rimski prefekt mu je dao rok od tri dana da preda crkveno blago, a on ga je podelio siromasima.

Kada je bačen u tamnicu, tu je sreo dugogodišnjeg čuvara Lukilija, kog je izlečio od slepila.

Verovanja na današnji dan

Mučenik Lavrentije predao je dušu Bogu pošto je osuđen na udaranje kamenjem po licu i lancem. Drugo predanje kaže da su ga spalili, a da je on u jednom trenutku čak rekao: Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite. Naši stari su verovali da se baš zbog toga na ovaj dan valja što više smejati.

Međutim, ovo nije jedini običaj vezan za njegovo ime - na njegov dan planetu obično zaspe kiša meteora koje često nazivaju suzama Svetog Lavrentija. Ovog sveca slave sve vere, a veruje se ko god večeras vidi zvezdu padalicu, ovaj svetac ispuniće mu jednu želju, i biće mu uslišena.

                          Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.