Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АПЛАУЗ

ТАПШАЊЕ растерује зло: Лековито је и постоји 10 РАЗЛОГА зашто треба ударати дланом о длан

Сваке вечери у осам увече добар део Србије аплаудира медицинским радницима. И другде у свету се аплаудира и тренутку када баш и није сигурно шта ће бити са светом. Да ли пљескање рукама има и неки други значај, осим одавања почасти и признања? Изгледа да има.

Depositphotos_10292621_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Постоји неколико теорија о настанку ове „појаве“. Једна је да је тапшање „евулуирало“ из загрљаја. Рецимо, бебе којима прилазе мајке понекад ће раширити руке, а понекад и пре него што мати дође „загрле“ ваздух и пљесну ручицама. Ако се усвоји ова идеја, то и значило да уметницима шаљемо „загрљај“ - аплаузом.

Прочтиајте још: Откривено после више од једног века: Отац Шерлока Холмса је био УБИЦА, а злочин је савршено прикрио

Друга теорија, коју подржава британски аутор антролопошких књига Дезмонд Морис је да када тапшемо извођачу, заправо га из даљине - тапшемо по леђима, а то је познат знак честитања и дивљења.

И Библија га спомиње
И у Библији се помиње тапшање. У Књизи о Јову пише: „Други ће пљескати рукама за њим, и звиждаће за њим с места његова“ - при чему се мисли на непријатеља, коме се „аплаудира“. То се уклапа у теорију „терања злих духова“.

Теорија број три сматра да је пљесак ослобађање енергије узбуђења. Људи су, рецимо, толико преплављени емоцијама након уживања у представи или концерту, да „исијавају“ ту енергију.

Пљесак ослобађа енергију.

Теорија четири: пљесак је настао да би прекинуо стање налик трансу. Тапшање је древна пракса чишћења и прочишћавања, како би се уплашили зли духови.

Шта год да је у питању, тапшање не може нашкодити – напротив. Тако је развијена чак и „терапија тапшањем“. Тапшање на неколико начина чини да се осећате боље:

Аплаудирајте! Фото: Депозитфото
  1. Тапшите да бисте се очистили и прочистили.
  2. Пљескајте сваки пут када имате неку промену у животу, како бисте одагнали сва досадашња жаљења због лоше среће.
  3. Тапшите када користите снажне мантре и сутре за трансформисање духовних капљица небеске енергије.
  4. Тапшање све чини бољим, слави добре ствари у вашем животу, а посебно када у нечему победите. Ово је најсигурнији начин да вашу срећу „пустите напоље“.
  5. Пљескајте када добијете унапређење, када победите, кад добијете добре оцене, када волите нешто што сте управо чули на концерту, на такмичењу. Тапшање је знак победе!
  6. Кад год желите нешто да прославите, тапшите.
  7. Кинески стручњаци за акупресуру верују да тело има 340 познатих тачака притиска, а 28 их је у нашим рукама, тако да када спојите дланове, ове тачке активирате на прстима.
  8. Ајудведа исто то каже, а ове тачке можете осетити и када масирате дланове.
  9. Тапшање доноси тренутно олакшање од бола, напетости и стреса.
  10. Тапшање убрзава исцељење, јер су различите тачке на длановима директно повезане са свим различитим деловима људског мозга, као и са различитим органима тела.“
Деца тапшу од среће Фото: Депозитфото
Руке имају рефлексне тачке које тачке стимулишу.

Себастијан Гендри, један од инструктора данас модерне „смех јоге“, такође подсећа да руке и дланови мају многе рефлексне тачке које, када су стимулисане, активирају исцељујуће реакције тела и подстакну постепено (понекад и тренутно) побољшање у било којој врсти болести: „Тапшањем активирате ове рецепторе у рукама који заузврат активирају приличан део мозга, што доводи до активирања различитих телесних система и исцељења.
 

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

У Израелу, др Идит Салкин посветила се истраживању значаја дечјих песмица са тапшањем, откривши директну везу између тих активности и развоја важних вештина код деце свих узраста. Она каже: „Открили смо да деца која спонтано изводе ове песмице у дворишту током одмора имају уреднији рукопис, боље пишу и праве мање правописних грешака“.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas