Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТЕСТ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Три питања на која 90 одсто људи даје погрешан одговор

Полако прочитајте питања и размислите о одговору

1676986246_shutterstock_731680072.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Психолог Шејн Фредерик и његов тим су 2005. године одлучили су да тестирају око 1.000 студената на главним америчким универзитетима.

Идеја овог теста је била да погрешни одговори прво падају на памет. Ове одговоре најчешц́е дају људи са интуитивним начином размишљања, док они са рационалнијим начином размишљања у просеку дају боље одговоре.

Поред тестирања когнитивних способности ових људи, научници су их питали и за још једну ствар. Испитаницима је сада понуђено да добију 3.400 долара одмах или 3.800 долара за месец дана.

Како се испоставило, вец́ина људи који су добили ниску оцену на тесту нису пристали да сачекају и желели су да одмах добију мањи износ.

Насупрот томе, људи са високим резултатима тестирања показали су јаку снагу воље која им је помогла да добију бољу надокнаду, преноси Стил.

Питања:

1. Тениски рекет и лоптица коштају 1 долар и 10 центи заједно. Тениски рекет је 1 долар скупљи од лопте. Колико кошта лопта?

2. 5 машина производе 5 ствари у року од 5 минута. Колико минута ц́е бити потребно за 100 машина да произведу 100 производа?

3. У језеру расту локвањи . Расту прилично брзо удвостручујуц́и подручје на којем су сваки дан. Требац́е им 48 дана да у потпуности покрију језеро. Колико дана ц́е требате локвањима да покрију половину језера?

Одговори:

1. Одговор је 5 центи. Ако би лоптица коштала 10 центи, рекет би коштао 1 долар и 10 центи, а то је укупна цена обе ставке.

2. Одговор је 5 минута. Број машина не утиче на време потребно за израду једног производа.

3. Одговор је 47 дана, а не 24. Ако се количина водених локвања удвостручује сваки дан, а износ потребан за покривање језера у потпуности је 48, логично је да ц́е локвањи прекрити пола језера дан пре.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas