Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У СУБОТУ СУ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Погледајте шта све треба да понесете на гробље и које обичаје треба да испоштујете

У суботу 9. марта обележавамо прве овогодишње задушнице - зимске задушнице

1709818915_Foto-zadusnice.jpg
Фото: Н. Скендерија, Игор Маринковић
Oglas

Прве овогодишње Задушнице, зимске, обележавамо ове суботе, 9. марта. Обичај налаже да се тог дана обиђе и очисти гробно место, упале свеће, али и посети црква.

Симболика Задушница огледа се у присећању на преминуле, па је важно да им упалимо свећу. Уколико не можете да одете на гробно место, отиђите у цркву и намените једну свећу за покој душе преминуле особе.

Шта треба понети у цркву, при поласку на јутарњу литургију?

На задушнице у цркву обавезно носите кувано жито, црно вино, свећу за жито, свећу за сваког преминулог или једну велику свећу за све, списак имена ваших преминулих драгих особа, као и, по својим могућностима, новчани прилог за цркву.

Након литургије, у цркви се служи парастос, након чега се иде до гробова покојника.

Шта се носи на гробље за Задушнице?

На гроб се увек носи свећа, жито и црно вино. Неко носи и кекс, кафу, или омиљене бомбоне или пиво за покојника.

Жито, вино и свећа на гробљу носе се с посебном наменом.

Свећа симболизује светлост Христову, жито подсећа да "зрно тек кад умре род доноси", како је говорио Исус Христ. Жито ће свештеник прелити вином које означава Божје милосрђе које ће зацелити ране греха.

Верује се да на задушнице ваља упалити свеће за покојнике како не би читаве године "били у мраку". Многи мисле да се и жито и храна припремају за умрле, али истина је да се оно даје окупљенима и пролазницима који ће у молитвама споменути покојника.

Исто важи за бомбоне или остале слаткише који се остављају на гробљу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas