Сазнајте шта симболизује славски колач, шта значе украси и слова ИС ХС НИ КА, и испробајте проверени рецепт за посни славски колач за Аранђеловдан.
Припрема славског колача један је од најважнијих обичаја везаних за сваку славу, а овај свечани хлеб се традиционално меси у округлом облику, најчешће у калупу или дубокој шерпи.
Овај колач има дубоку духовну симболику — сматра се симболом тела Исуса Христа и жртве принесене Богу. Урезани крст на средини подсећа на Христово страдање, док вино које домаћин прелива преко колача означава опрање грехова и Божји благослов.
На већини славских колача налазе се слова ИС ХС НИ КА, што на грчком значи „Исус Христос побеђује“. Ова ознака се традиционално утискује дрвеним печатом који се у многим породицама преноси са генерације на генерацију.
Поред основних симбола, домаћице често украшавају колач разним облицима који носе посебна значења:
Крст представља веру,
класје, грожђе и разни плодови означавају благостање и жељу за плодном годином,
буре вина симболизује изобиље,
књига представља жељу за успехом у школи,
птице значе здравље и радост,
цвеће симболизује лепоту, чистоту и напредак деце.
Ови украси се распоређују у четири поља око крста, док се у саму средину колача ставља освећени босиљак. Колач се пред печење премаже мешавином воде и уља, док се украси остављају бели да би се лепше истакли.
Тесто за украсе се праве лако. Све што вам је потребно је: 100 г брашна; 100 г густина; 100 мл воде; мало соли.
Обичаји везани за украшавање разликују се од породице до породице, али рецепт за тесто је углавном сличан. Пошто је Аранђеловдан ове године посна слава, доносимо вам рецепт за посни славски колач.
Рецепт за посни славски колач
Састојци:
1 кг меког брашна тип „400“
500 мл киселе (минералне) воде
40 г свежег квасца
4 кашичице шећера
3 кашичице соли
9 кашика уља
Припрема:
Проверите да је кисела вода млака, па у њу додајте шећер и квасац да надође.
У чинији сједините брашно, со и уље, па додајте надошли квасац и замесите глатко, меко тесто које се не лепи за руке.
Покријте тесто и оставите га да удвостручи запремину.
Поделите тесто на две једнаке лопте. Од једне направите плетеницу и положите је уз ивицу подмазаног округлог плеха, а другу ставите у средину.
Пре печења премажите колач прокуваним штирком (2 дл воде + 2 кашике брашна). Штирак ће му дати леп сјај, боју и помоћи да се украси боље залепе.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО: