Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Васкрс у СРБА носи бројне обичаје и веровања: Ево шта треба да ураде ПОРОДИЦЕ после празничног ручка

У српском народу бројни су обичаји који се везују за прославу Васкрса.

1619470386_Depositphotos_66200395_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Верници Српске православне цркве данас славе велики хиршћанских празник, Васкрс у сећање на дан васкрснућа Исуса Христа. На данашњи дан, обичај је да чак и они који ретко одлазе у цркве, данас одлазе оду у храм и моле се за душе својих предака и здравље својих потомака.

Прочитајте још: Нико се у историји Србије није звао као он: Да ли знате о коме је реч?

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Свим читаоцима портала Магазина Новости, желимо СРЕЋАН УСКРС! Проведите га у здрављу, миру, радости и весељу, заједно са својим најближима!

По завршетку јутарње литургије почиње време мрса и васкршње гозбе. Васкршњи ручак почиње у време кад је обичним данима време за доручак. Ручак се обавља у породичном кругу. 

Прочитајте још: ЦРВЕНА боја без трунке ХЕМИЈЕ: 4 кашике млевене паприке и сок од вишње учиниће ЧУДО!

У српском народу преноси се прича да је обичај да после васкршењег ручка цела породица облачи свечано одело, иде да прошета градом и сврати на кафу и пиће у неку градску кафану, где настају најлепше породичне успомене.

Народни обичаји и веровања

Ујутро се треба умити водом у којој су преко ноћи одстајали дренак, здравац, босиљак и црвено јаје, то обезбеђује добро здравље.

Прочитајте још: Замените шећер ОВИМ намирницама

Децу ваља протрљати црвеним јајетом по образима, да буду здрава и румена.

Верује се да на Васкрс ваља зором устати, а не ваља заспати пре поноћи јер ће се, у противном, спавати целог лета и ништа се неће урадити.

У неким крајевима Србије ускршње јаје треба закопати у мравињак, јер се верује да то доноси срећу и напредак у домаћинству.

Чуваркућа се чува и да би се, ако почне град, изнела пред кућу. Она, верује се, зауставља ову елементарну непогоду

Љуске офарбаних јаја треба добро смрвити да вештице у њима не би могле да се превозе преко воде.

За овај дан сваки укућанин треба да добије нешто ново од одеће и обуће. За одлазак у цркву и свечани ручак облачи се најлепша одећа.

Верује се да су у седмици од Ускрса до Томине недеље врата раја отворена и да душе свих који у тим данима умру иду право у рај.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas