Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВЕЧЕРАС ЈЕ ПОСЕБНА НОЋ: Дочекујемо празник ОДАНИЈЕ БОГОЈАВЉЕЊА, а ево шта треба испоштовати уочи поноћи

Српска православна црква и њени верници сутра славе Свете мученике Ермила и Стратоника, дан који је у народу познат и као Оданије Богојављења.

1643139914_profimedia-0018184054.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ермил је био ђакон и проповедао је хришћанство у Сингидунуму почетком четвртог века. Због одбијања да се одрекне своје вере, бачен је у тамницу. Страшна и дуга мучења нису га сломила. Стратоник, један од његових тамничара, задивљен Ермиловом истрајношћу у вери, одлучио је да прихвати хришћанство. Римљани су обојицу живе заковали у сандук и бацили у Дунав. Река их је избацила на обалу близу данашње Гроцке.

Њихова тела пронашли су хришћани и сахранили у гробници над којом је подигнута капела. Ова двојица мученика се сматрају првим страдалницима са ових простора који су животе дали за хришћанску веру.

На смрт их је 314. или 315. године осудио цар Ликиније, владар источног дела Римског царства, коме је припадао Сингидунум. Ликиније је био Константинов зет, који је с њим 313. потписао Милански едикт о престанку прогона хришћана. Али дошло је до десетогодишњег сукоба око превласти, па је Ликиније почео да прогони следбенике Христове вере као Константинове присталице, не само из религиозних, већ и из политичких разлога.

Прочитајте још: Зашто се ЦЕПА КОШУЉА новопеченом тати кад слави рођење детета? НИЈЕ СЛУЧАЈНО!

Ранохришћанску цркву у Брестовику у којој су почивали Ермил и Стратоник археолози су открили 1895. године, а 1979. године уписана је у регистар културних добара као споменик од великог значаја. У њој су била три гробна места, али се не зна ко је ту осим двојице мученика сахрањен. Тела из гробнице однета су, највероватније пред најездом Хуна и Авара, да не би била оскрнављена. На основу докумената зна се да је лобања бар једног од двојице мученика стигла у Цариград. Касније им се губи траг. Претпоставка је да су у време Латинског царства основаног 1204. по паду Константинопоља у крсташке руке једна или обе лобање београдских мученика, као и друге реликвије, однете у Италију.

Од 2017. године иконе ових светитеља у мозаик техници налазе се и на фасади испред Цркве Свете Петке на Калемегдану. Фреске Ермила и Стратоника постоје у Пећкој патријаршији, у манастирима Хопово, Дечани и Манасија, на Светој Гори, у руским црквама из средњег века.

Овај дан се празнује и као Претпразништво Богојављања, па се у неким деловима Србије веровало да уочи поноћи, као и за Богојављање, ваља помолити се овим мученицима. Верује се да моћ ових светитеља чини чуда, те да је пред нама посебна ноћ када се свака жеља испуњава.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas