· · Коментари: 0
светац

Верници данас обележавају ТРИ СВЕТА АПОСТОЛА АРИСТАРХА, ПУДА И ТРОФИМА: Обавезно изговорите ову молитву

О њима је остало сведочење "мученици светли крв своју пропише, и сву земљу црну крвљу обагрише"

1651057364_trofim.jpg
Фото: СПЦ

Свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим су хришћански светитељи. Они спадају у седамдесеторицу апостола.

Аристарх је био епископ у Апамији Сиријској. Помиње га апостол Павле неколико пута (Дела Ап. 19, 29; Колош. 4, 10; Филим. 23.). У Ефесу је био ухваћен са Гајем од народа, који се дигао против Павла. Колошанима пише апостол Павле: поздравља вас Аристарх који је са мном у сужанству. А у посланици Филимону назива Павле Аристарха помагачем мојим, заједно са Марком, Димасом и Луком.

Прочитајте још: Како да знамо да ли ће дете да има КОВРЏАВУ КОСУ? Ови фактори утичу на то

Пуд је био угледан грађанин римски. Апостол Павле га спомиње једанпут (II Тим. 4, 21). Дом Пудов је био најпре уточиште врховним апостолима, а после се обратио у цркву, названу Пастирска.

Трофим је био из Азије (Дела Ап. 20, 4) и следовао је апостола Павлу на његовом путу, На једном месту пише апостол Павле: Трофима оставих у Милету болесна (II Тим. 4, 20). За време Неронова гоњења, када је апостол Павле посечен, посечени су и ова три апостола.

Српска православна црква слави их 15. априла по црквеном, а 28. априла по грегоријанском календару.

Молитва

Данашња молитва веома је кратка и једноставна. Предање каже да њу данас треба да изговоре сви људи који су у невољама или им је протекли период био тежак. Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.