· · Коментари: 0

Како да знамо да ли ће дете да има КОВРЏАВУ КОСУ? Ови фактори утичу на то

Велики део нашег изгледа потиче од комбинације ДНК родитеља, тако на то утиче и то да ли ће дете да има коврџаву косу

1650978637_profimedia-0170061652.jpg
Фото: Профимедиа

Генетске информације које су "уграђене" у наше тело стварају формулу за то како ће да нам изгледа коса.

Други фактори, као што су исхрана, здравствени услови и хормони, имају мањи утицај од ДНК са којим сте рођени. Ако су вам оба родитеља рођена са коврџавом косом, велике су шансе да ћете се и ви родити са коврџавом косом. Међутим, постоје случајеви када, иако оба родитеља имају коврџаву косу, њихово дете има косу равне текстуре.

Коврџава коса и гени

Коврџава коса се сматра "доминантном" генском особином, а равна коса „рецесивном“. То значи да ако вам један родитељ да два гена за коврџаву косу, а други родитељ вам да гене за равну косу, велике су шансе да ћете да имате коврџе.

Прочитајте још: Ствари које никако не треба радити НАКОН оброка: Откопчавање панталона може бити ризично

Шта гене чини доминантним или рецесивним?

Оба родитеља вам дају две генетске информације, зову се алели, а одређују какав ће бити ваш тип косе. Два алела биолошког оца комбинују се са два алела биолошке мајке, дајући вам укупно четири. Доминантни ген је онај који нађача рецесивни ген када су две различите карактеристике присутне у једном делу ДНК. Доминантни ген ће постати видљива особина особе рођене са обе карактеристике у својој ДНК. Рецесивни ген је део генетске информације коју не можете да видите, али коју можете да носите. Рецимо ако отац има коврџаву косу то не значи да су оба његова алела за коврџаву косу. Пошто је коврџава коса доминантна, можда је рођен са коврџавом косом, али има и алел за равну косу. Рецимо и да ваша мајка има равну косу, можда је наследила два алела за равну косу. То би значило да имате три алела за равну косу и само један за коврџаву косу, пише Хеалтхлине.

Не постоји нужно један једини ген који узрокује да ваша коса постане коврџава. Ваш тип косе је резултат тога како се ДНК ваших родитеља комбинује.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.