Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници данас прослављају ЧЕТИРИ СВЕТА АПОСТОЛА И ЂАКОНА: Ову молтву изговарамо за опрост грехова

Српска православна црква и данас обележава Свете апостоле Прохора, Никанора, Тимона и Пармена

1660035647_andriy-tod-FpyG-Jqf62M-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Сва четворица апостола су из броја седам ђакона и 70 апостола. Остали ђакони су били Стефан, Филип и Николај. Првомученик Стефан и Филип се славе посебних дана, док Николај због своје јереси није ушао у ред светитеља.

Свети Прохор, Никанор, Тимон и Пармен немају посебне дане када се славе, него се сви спомињу у овај један дан.

Светог Прохора је апостол Петар поставио за епископа Никомидијског. Био је неко време на служби код Светог Јована Богослова на оству Патмосу и забележио је откровење, које је чуо из његових уста. Неверници су га убили у Антиохији.

Прочитајте још: Ово је први ВИДЕО објављен на Јутјубу: Оснивачи нису ни слутили да ће после 17 година имати милијарде корисника широм света (ВИДЕО)

Свети Никанор је страдао у Јерусалиму истог дана када и архиђакон Стефан, а ускоро за њим и још 2. 000 хришћана, које су побили Јевреји.

Светог Тимона су свети апостоли поставили за епископа у Арабији. Због свог проповедања Христа је страдао. Био је бачен у ужарену пећ, али је изашао из пећи неповређен. По римском Мартирологу, свети Тимон након што је изашао неповређен из пећи, био је разапет на крст.

Свети Пармен је верно служио проповедничку службу која су му апостоли поверили.

Умро је пред апостолима који су га оплакали и сахранили.

Молитва

"Апостоли свети, молите Милостивог Бога, да опроштај грехова подари душама нашим."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas