Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ СВЕТОГ СОЗОНТА: Стругали су га гвозденим четкама, а он је помагао сиромашнима

Мучитељи су га најпре тукли, а потом су га обесили о дрво и стругали га гвозденим четкама.

1600589129_Depositphotos_12349763_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Српска православна црква и њени верници данас славе светог мученика Созонта. Созонт је био родом из Ликаоније и био је пастир оваца. Од малих ногу, Созонт се држао Божијег закона. Пострадао је око 304. године.

Према неком виђењу он је сазнао да му ваља мученички пострадати за Христа. У то време трајао је велики прогон хришћана у оближњем граду Помпеопољу. Прогонитељ је био Максимијан Киликијски. А у граду је била статуа идола у злату, коме су се незнабошци клањали.

Фото: СПЦ

Созонт је тада оставио своје овце, отишао у град, ушао у незнабожачки храм и одломио руку златног идола, коју је раздробио и разделио сиромасима. Настала је велика узбуна у граду због тога и незнабошци су почели да траже кривца. Да не би неко други пострадао због његовог дела, Созонт се упутио владару и пријавио себе као хришћанина и учиниоца тог дела.

Прочитајте још: ПРИЧА ОД КОЈЕ ЋЕТЕ СЕ НАЈЕЖИТИ: Овако су српски шарпланинци одбранили српско село и сељане од америчке војске (ФОТО)

Мучитељи су га најпре тукли, а потом су га обесили о дрво и стругали га гвозденим четкама. Када је већ био на издисају ставили су га на огањ, где Созонт свети предаде своју свету душу Богу. Над његовим чудесним моштима подигнут је храм.

Прочитајте још: Учитељица која је ОДУШЕВИЛА СРБИЈУ! Због коментара на дну теста сви родитељи јој СКИДАЈУ КАПУ (ФОТО)

Овом молитвом добро је помолити му се на данашњи дан:

Мученик Твој Господе, Созонт, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas