· · Коментари: 0

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА БОГОСЛОВА: Ево које обичаје треба испоштовати на данашњи дан

Православни верници данас прослављају Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова

1653052900_sveti-jovan-bogoslov.jpg
Фото: СПЦ

Црква два пута у години прославља овог светитеља и то 9. октобра када се сећамо његовог упокојења и 21. маја, јер на тај дан из његовог гроба се шири чудесни и како верници кажу лековити прах.

Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа са братом Јаковом.

Јован је био син Зеведејев и рибар на Галилејском језеру. Јован и Јаков су названи синовима грома, према надимку који им је дао Исус када их је позвао за своје ученике, апостоле.

За њега се каже да је био један од омиљених Христових ученика. Једини је он, са Светом Богомајком остао под Крстом распетог Господа, не напуштајући Га, обећавши да ће он чувати Пресвету Богородицу и служити је све до Њеног успенија.

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТАН РАЗЛОГ: Да ли знате зашто младе на венчању носе вео преко лица?

Касније одлази у Ефес, јер силаском Светог Духа на апостоле, доби задатак да тамо шири Божанско Јеванђеље и пође му за руком да преобрати много народа у хришћанство. Био је прогањан, понижаван и мучен. За време које је провео у прогонству на острву Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење, а по доласку на престо цара Нерве, био је ослобођен и вратио се у Ефес.

Свети Јован Богослов је поживео више од 100 година, и када је осетио да му се ближи судњи час, рекао је ученицима да му ископају гроб у облику крста. Његових седам ученика га је послушало, и он је жив сишао у свој гроб.

Прочитајте још: ТУЖНА СУДБИНА НЕЋАКА ДЕЈВИДА БЕКАМА: Као мали се играо у фудбалеровој кући, а онда је завршио у сиромаштву (ФОТО)

Његови пријатељи су се растижили кад су то чули, и отишли су да отворе гроб овог светитеља, али његовог тела тамо није било. Од тада су они стално долазили на његов гроб и молили се, и тако је почело сваке године на овај дан да се дешава чудо.

Верује се да на данашњи дан људи са села треба да одмарају своју стоку, жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле да не би мишеви гризли рубље. У неким местима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе, које трају по три дана.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.