Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници славе СВЕТОГ МУЧЕНИКА АРЕТУ: Дан када је, према предању, страдао велики број хришћана

Српска православна црква и њени верници данас славе дан Светог мученика Арете

1667647612_57389567b6e1661d8dbb245539b120e8f8a41b7b.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Арета је хришћански светитељ који је страдао за веру Христову заједно са још преко 4000 хришћана у 6. веку

Био је вођа града Негран, места у коме су, према предању, живели готово само хришћани у јужној Арбији. Легенда каже да је имао чак 95 година када је страдао и био је изузетно поштован.

Страдање становника Неграна почело је када је Дунаан, владар те земље и гонитељ хришћана, опколио град и захтевао да се сви одрекну Исуса. Грађани су затворили зидине града, па је Дунаан дуго и безуспешно покушавао да уђе у град. Онда је решио да се послужи лукавством. Обећао је грађанима Неграна да им се ништа неће догодити и да отворе капије како би он ушао и узео порез, а да ће онда да оде.

Поверовали су му, отворили капију, а онда је владар позвао Светог Арету и убио га. Након тога Дунаан је наредио стравичан покољ и, према записима, у граду је тада страдало 4.000 хришћана.

Прочитајте још: Да ли сте и ви ПРЕОСЕТЉИВА особа: Психолог открива које особине су ИСТАКНУТЕ код људи које ОСЕЋАЊА воде кроз живот

Како зло не може да прође некажњено, ускоро га је стигла казна. Чувши за ово, византијски цар Јустин И затражио је од Етиопског цара Елезвоја, да крене на Дунаана с војском. Елезвој је послушао Јустина, напао је Дунаана, поразио га је, убио га и растурио његову војску.

Свети мученик Арета постао је симбол праведног владара и вође који је стао и остао уз свој народ и у најтежим тренуцима. Сматра се заштитником невиних и немоћних који на данашњи дан, према предању, треба да му се помоле овим речима:

- Страдањима Светих, који су пострадали за Тебе, умољен буди Господе, и све наше болести исцели, молимо Ти се, Човекољупче.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas