Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ИСТОРИЈА

Власт је ТУКЛА и затварала мушкарце који не пију, а све да би ПУНИЛА џепове трговаца

Од 1858. до 1860. у Руској империји владао је "рат" између присталица трезвености и оних других. Држава је кажњавала све који су покушавали да спрече народ да се опија и тако пуни буџет и џепове трговцима пића.

1605179827_------_------_--------_01.jpg
Фото: Треће око и приватна архива
Oglas

Одавно траје борба Русије против алкохола, а све је почело и пре Октобарске револуције, иако су можда напори комуниста били најупечатљивији. Тако је 2009. тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев започео обрачун са алкохолизмом, у тренутку када је пиће било узрок смрти три четвртине мушкараца старости од 15 до 54 године, а предвиђено је да се пошаст до 2020. потпуно искорени.

Прочитајте још: Све што сте знали о КИНЕСКОМ ЗИДУ заборавите! Пушкарнице су окренуте ка Кини, а то значи САМО ЈЕДНО

Није увек било тако, јер својевремено је управо држава била та која је подстицала потрошњу алкохола, па је од 1858. до 1860. у Царству владао прави рат. Битке су се одвијале у 12 провинција Руске империје - од Ковна на западу до Саратова на истоку!

 

Овај рат историчари често називају "трезвењачком буном", јер су сељаци одбијали да купују вино и вотку, и цело село би се заветовало да неће пити. Сељаци нису желели да богати трговци убирају проценат од продаје пића профитирају на њиховом здрављу.

И ко не пије - плати вотку!
Богатило се свега 146 људи, у чије се џепове сливао новац од продаје алкохола из целе Русије. Вотку су буквално наметали, јер и ако неко није желео да је пије - морао је да је плати - таква су била правила.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

У то време, кажу, постојала је пракса да сваки мушкарац буде "распоређен" у одређени "кабак" - кафану, а ако не би попио своју "норму" и износ од продаје алкохола се показао недовољним, гостионичари су ненаплаћени новац убирали са атара у којем се налазила кафана. Они који нису желели или нису могли да плате бичевани су, другима за пример.

Мушкарци су били распоређени по кафанама, па ко не пије довољно плаћа село!

Ово трговцима вином није било довољно, већ су додатно "надували" цене - до 1858. године уместо три рубље, ведро (руска мера која износи 12,3 литра) вотке почела је да се продаје за 10 рубаља! На крају су се сељаци уморили од храњења паразита, и једноставно су почели да бојкотују трговце алкохолом.

Бојкот је успео!
Грађани су ускоро подржали сељаке: радници, чиновници, па и племићи. Трезвеност су подржали и свештеници који су благословили парохијане да престану да пију. Винари и трговци пићем пожалили су се властима. 
Народ је бојкотовао алкохол, па су трговци делили бесплатно вотку, али авај!

Шта је преостало трговцима алкохолом? Снизили су цене. Али, народ није на ову "доброту" реаговао како се очекивало. Неки крчмари су чак, да би се борили против оваквих настојања, бесплатно делили вотку, али народ није насео.

Прочитајте још: "Свевидеће око" је ДОКАЗ: Међу нама су ПОСМАТРАЧИ и то је разлог зашто нас ВАНЗЕМАЉЦИ ОТИМАЈУ

Ово очигледно није одговарало држави, која је имала свој интерес у продаји алкохола, па су у марту 1858. године министри финансија, унутрашњих послова и државне имовине издали наређењаа. Суштина тих уредби сводила се на забрану - трезвености!

Плакати из царске Русије у којима се пропагира трезвеност Фото: Треће око

Прочитајте још: Решење ТАЈНЕ СТАРЕ 130 ГОДИНА! Одао га ДНЕВНИК: ЏЕК ТРБОСЕК је био Х. Х. Холмс, иначе рођак МЕГАН МАРКЛ

Локалним властима је наложено да не дозволе организовање друштава за трезвеност и да се постојеће организације униште. Тада је, као резултат забране трезвености, талас побуне захватио Русију. Почело је маја 1859. године на западу земље, а у јуну су нереди стигли до обала Волге. Сељаци су разбијали постројења за прављење алкохола у Балашовском, Аткарском, Хвалинском, Саратовском и у многим другим окрузима.

Људи су развијали машине за алкохол!

У Волску, 24. јула 1859, гомила од три хиљаде људи поразбијала је експонате на сајму вина. Полицајци, официри и војници 17. артиљеријске бригаде узалуд су покушавали да смире изгреднике. Побуњеници су разоружали полицију и војнике и пустили затворенике из затвора. Само неколико дана касније, трупе које су стигле из Саратова довеле су ствари у ред, ухапсивши 27 људи.

Последице битке се и данас осећају Фото: Депозит

Од 24. до 26. јула у округу Волски је уништено 37 кафана, и за сваку од њих сељацима је одузиман велики новац за обнову. Војницима који су учествовали у покрету за трезвењаштво "одузета су сва државна права, а нижим чиновима - медаље и еполете за беспрекорну службу". У Русији је тада 11.000  људи послато у затвор и на тежак рад.

Прочитајте још: ЛИНКОЛН је три пута видео ВАНЗЕМАЉЦЕ, а ЗНАО је да ће бити УБИЈЕН

Власт је применила други приступ у попуалрисању алкохола. Укинут је систем откупнине за продају вина, а уместо њега уведена је акциза. Сада је свако ко је желео да производи и продаје вино или вотку могао да плати порез царској ризници и да настави да зарађује од опијања суграђана. Битка је добијена, више нису осуђивали оне који се боре против алкохолизма, али - рат још увек траје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas