Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

За ових осам ствари ни једна жена на треба да се извињава: У овим ситуацијама је то потпуно непотребно

У којим ситуацијама припаднице лепшег пола не би требало да кажу "извини"?

1695289262_shutterstock_1786572482.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истраживања кажу да, иако жене и мушкарци доживљавају исту количину емоција, када их јавно изразе на њих се не гледа исто. И док су емотивни мушкарци често "страствени", жене су обично "ирационалне".

Било да је дошло до свађе с партнером, пријатељем, родитељем или колегом, обично је извињење најбољи начин да се ствари поправе.

У идеалном свету би обе стране размислиле о свом понашању и преузеле одговорност за све лоше поступке, али студије су показале да жене, чешће него мушкарци, властито понашање доживљавају као увредљиво.

Као резултат тога, чешће ће да изразе своје жаљење и упутити извињење - што у неким случајевима може додатно да продуби неравнотежу моћи.

- Жене често користе извињење како би себе умањиле пред другима. Мање су паметне, мање способне и мање компетентне, објашњава оснивачица компаније Маннерсмитх Етиqуетте Цонсултинг, Џоди РР Смит.

Она каже да је, осим обуздавања властитих беспотребних извињења, важно и престати очекивати извињења од других жена које нису учиниле ништа лоше и фокусирати се на изградњу међусобне подршке.

Ако се извињавате за ове ствари, извињења су непотребна:

За амбициозност

Када је реч о амбицијама на радном месту, многе жене имају двострука мерила. Иако се од њих очекује да раде једнако напорно као њихове мушки колеге, често се на њих негативно гледа ако су отворено амбициозне.

Оснивачица Етиqуетте Цонсултинга Џулс Хирст каже да се никада не би требало да се извињавате због својих професионалних циљева; укључујући оне који се тичу финансија. Баш као што мушкарци могу да теже томе да постану вође тима или они који највише зарађују, а да не испадну похлепни или незахвални, и жене треба да имају тај исти луксуз.

- Мушкарци се због њихових амбиција славе, требало би и жене, каже Хирст за Бест Лифе.

За свој изглед

Ако сте поседели или набацили који килограм вишка, можда ћете осетити потребу да се некоме извините за промене у свом изгледу.

Ипак, Хирст каже да би требало да избегавате извињења и самокритичне коментаре који могу да штетете самопоуздање и да утичу на то како вас други виде.

- Друштво врло строго процењује изглед жене. Немојте се извињавати због тога како сте одлучили да се представите. Будите поносне на свој изглед и занемарите критике. Ваше тело, ваша правила.

За показивање емоција

Истраживања кажу да, иако жене и мушкарци доживљавају исту количину емоција, када те осећаје изразе не доживљавају их други људи исто.

Док се на мушкарце када су отворено емоционални може гледати као на страствене, на жене ће се вероватније гледати као на ирационалне, кажу психолози, а Хирст упозорава да жене никада не би требало да осећају потребу да се извињавају због показивања здравог распона емоција; што је нешто од чега би свако могао да има користи ако и сам испроба.

- Нема ничег лошег у показивању емоција. Свако их има, и никако не значи да сте мање професионални или способни.

Зато што су саме или без деце

Личне одлуке о вашем љубавном животу и породичној структури нису ничија ствар.

То укључује и разговоре с члановима властите породице који се могу више уплитати у ваше изборе или имају право на своје мишљење пред вама. Ипак, ваш избор животног стила је само ваш и нико вас због њега не би требало да вас осуђује.

За успех

Жене често осећају потребу да се извињавају за свој професионални успех или да умање значај свог напредовања.

Према Смит, један је пример када жене успех у добијању напредовања или новог клијента приписују срећи, а не напорном раду и властитом таленту.

- Многе жене да би успеле треба да раде више од мушкараца. Поносите се њима и немојте им умањивати заслуге.

За одбијање

Будући да су девојке често одгајане да буду доступне, пријатне и сусретљиве, није чудно што неке жене када морају да кажу "не" или да поставе чврсте границе осећају дозу кривице.

Ипак, стручњаци кажу да је важно да знају да можете увек без пардона некоме нешто да одбијете и не само да ће то да користи вашем менталном здрављу, већ ће вам и омогућити да у потпуности поштујете себе.

За бригу о себи

Дуго је друштво пропагирало мит да се може имати све одједном, а као резултат тога, многе жене данас осећају да морају без напора жонглирати са захтевима својих каријера, мајчинства и свега осталог.

Стручњаци кажу да је важно за све; укључујући саме жене; да приоритет дају бризи о себи и да се не осећају кривима што своје потребе понекад ставе на прво место.

- Свако се треба повремено напунити енергијом, немојте се за то извињавати, напомиње Хирст.

За туђе осећаје и несигурности

Многе се жене осећају одговорнима за то да се мушкарци покрај њих осећају сигурно и да не мисле да су угрожени, али Смит каже да жене не би требало да се извињавају кад знају да нису учиниле ништа лоше, те да би требало да престану да преузимају одговорност за ствари које су ван њихове контроле.

- Иако је увек најбоље да према другима будете уљудни и љубазни, ваше властите потребе су и даље важне и требало би да будете испред туђих несигурности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas