Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАПОСЛЕНИ СУ ОСНОВНА СНАГА КОМПАНИЈЕ: Развој кроз задовољство и усавршавање

ЗАПОСЛЕНИ су витални део сваке организације, често називани "срцем" или "душом" компаније. У модерном пословном окружењу, кључна компонента одрживог развоја је фокусирање на посвећеност, задовољство и континуирано усавршавање запослених, јер посвећени запослени представљају темељ стабилног и просперитетног друштва.

1696426460_399290_women-8080878-640_f.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Посвећени запослени нису само продуктивнији, већ су и кључни партнери у остваривању дугорочних организацијских циљева. Фокус на поспешивање посвећености утиче на задржавање запослених, а самим тим спречава честе промене у радном окружењу, што је од велике важности за свеукупну стабилност компаније. Такође, на овај начин омогућавамо да се изгради позитивна корпоративна култура, која позитивно утиче на све запослене и њихове каријере, али и на репутацију компаније, привлачећи нове таленте и клијенте.

Истраживања показују да напредне обуке и развој вештина имају дубок утицај на одрживи развој. Модерне индустрије се брзо мењају, захтевајући нова знања, вештине и компетенције од запослених. Кроз континуирано образовање, људи постају агилнији и спремнији да се прилагоде променама. Ово повећава конкурентске предности фирме и омогућава јој да остане релевантна у динамичном пословном окружењу.

Осим тога, улагање у образовање кадрова подржава развој заједнице и друштва. Обучени и вештији појединци доприносе иновацијама, економском расту и повећавају квалитет радне снаге у ширем контексту. То се огледа у већем друштвеном благостању.

Дакле, брига о посвећености и задовољству запослених, као и њиховом континуираном усавршавању не само да јача компаније, већ и служи као основа за одржив развој шире заједнице.

Одговорне компаније и одрживи развој

Запослени су, такође, и кључни актери у стварању просперитетније будућности за све нас. Стога значајно могу да утичу на остварење појединих циљева одрживог развоја:

Циљ 3 – добро здравље и благостање

Циљ 4 - квалитетно образовање

Циљ 5 - родна равноправност

Циљ 8 –достојанствен рад и економски раст

Циљ 9 - индустријализација, иновације и инфраструктура

Циљ 16 – мир, правда и снажне институције

Како доћи до талентованих кандидата

Форум за одговорно пословање примећује да је младима у Србији све више битно да буду део неке шире друштвене мисије која је у складу са њиховим уверењима. Ова промена у ставовима и вредностима младих генерација одражава се и на њихов избор каријере и послодаваца. Многи млади траже послове у компанијама које не само да остварују економске циљеве, већ такође активно доприносе добробити заједнице и заштити животне средине.

Ова потреба за дубљим смислом у раду није само тренд међу младима у Србији, већ је заступљена широм света. Послодавци су све више свесни важности друштвене одговорности и одрживог пословања, јер то привлачи талентоване и мотивисане запослене. Поред тога, програми за младе, дељење знања са младима и припрема за прво радно искуство нису само улагања у потенцијалне запослене, већ инвестиција у целу заједницу

Пример из праксе можемо видети у компанији НИС, која пружа шансу младим талентованим људима да учине прве каријерне кораке у компанији. Једна од могућности за младе је и програм „НИС Енергy“ у ком могу учествовати дипломци и мастер студенти одабраних факултета, у складу са потребама бизниса.

Поред рада са менторима, полазнике овог програма очекују и практична обука, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинзи такозваних „софт“ вештина.

Важност овог програма препозната је и у јавности. Наиме, програм „НИС Енергy“ добитник је награде "Дигитал Аwардс"за ХР Емплоyер брандинг онлине кампању, која је додељена у оквиру конференције #Дигитал2023.

Укратко, сасвим је логично да екстерни стејкхолдери препознају компаније које деле исте вредности као заједница у којој послују и да се из тих разлога радије одлучују за пословање са њима или опредељују за брендове таквих фирми. Самим тим, оне су атрактивније и за младе таленте са тржишта рада. Поред тога, својим позитивним односом према запосленима и њиховом усавршавању ове компаније доприносе формирању одрживе и просперитетније заједнице.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas