· · Коментари: 0
НИС Петрол

Шта је све потребно да гориво буде квалитетно?

У Србији је прошле године укупно регистровано више од два милиона аутомобила, показује истраживање Републичког завода за статистику

1600876395_Photo-3.jpg
Фото: Промо

И док искусни и нови возачи истичу значај који за њихов аутомобил има гориво, истовремено квалитет деривата које се сипа у Србији представља једну од најчешћих непознаница за власнике аутомобила у нашој земљи. Ову тему прате бројне претпоставке и предрасуде, па је добро објаснити које су то процедуре контроле квалитета које пролази гориво домаће производње и какве је све услове потребно испунити за производњу горива високог квалитета.

Пре свега, важно је истаћи да гориво на «путу» до бензинских станица, пролази сталну контролу квалитета у складу са јасно дефинисаном домаћом законском регулативом коју морају да испуне течна горива нафтног порекла. То практично значи да узорци деривата који се испитују у лабораторијама за проверу квалитета испуњавају све наведене услове, пре него што доспеју до резервоара потрошача. Од 2015. године примењује се законски мониторинг квалитета горива према Уредби о мониторингу Републике Србије. Резултати мониторинга у протеклих 5 година показали су да је квалитет горива које се производи у нашој домаћој рафинерији у Панчеву, а које се продаје на НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинским станицама, у потпуности у складу са европским стандардима. Уз то, НИС као једини произвођач нафтних деривата у Србији спроводи и интерни мониторинг, системску контролу квалитета сваког дела у ланцу произодње и испоруке. Процес испитивања квалитета почиње контролом сирове нафте на пољима у погонским лабораторијама, затим се проверава квалитет полупроизвода у рафинеријској преради, и на крају квалитет финалних, односно комерцијалних производа. Важно је нагласити да се у компанији примењује и систем „пет филтера“ који уградњом микрофилтера на свим тачкама у ланцу испоруке, од производње до потрошача, омогућава да се кристално чисто гориво испоручи у резервоар вашег аутомобила.

Фото: Промо

Понуда нафтних деривата високог квалитета не би била могућа без улагања у производњу, односно прераду нафте у рафинеријама. Компанија НИС, улагањем у модернизацију Рафинерије нафте у Панчеву повећава квалитет својих производа, а посебно је значајно што ће ове године почети са радом пројекат Дубока прерада, чија се вредност процењује на око 300 милиона евра. Изградња новог постројења омогућиће домаћем рафинеријском комплексу производњу веће количине највреднијих нафтних деривата, првенствено дизела, док ће истовремено значити и почетак домаће производње кокса који се сада увози у Србију. Реч је о другој фази модернизације панчевачке рафинерије, док је у првој фази инвестирано више од 500 милиона евра, а кључни пројекат била је управо изградња МХЦ/ДХТ постројења које је омогућило произодњу горива европског стандарда квалитета.

Да производи компаније испуњавају све европске стандарде показује и чињеница да је НИС развио малопродајну мрежу и у земљама региона, а тренутно се више од 20 одсто малопродајних објеката компаније налази ван граница Србије, укључујући и земље ЕУ. Уз модернизацију пословања, приоритет компаније је и брига о заједници и заштита животне средине. НИС је у еколошке пројекте у области прераде последњих година уложио више од 70 милиона евра, а реализација ових пројеката омогућила је да панчевачка рафинерија постане прво енергетско постројење у Србији које је добило ИППЦ дозволу о интегрисаном спречавању и контроли загађења заштите животне средине.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.