· · Коментари: 0
Ускрс

Зашто је баш ЗЕЦ симбол Ускрса? Занимљива прича сеже далеко у прошлост и легенду

Како се ближи Ускрс све више можемо приметитие зечеве свуда у продавницама, али и као украсе у кућама. Зашто баш зец?

1619444404_Depositphotos_139846448_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ускршњи зец први пут се спомиње 1682. године у немачким приповеткама. Многи повезују Ускршњег зеку са народним ритуалима, односно паганским обичајима.

Шта каже легенда?

Легенда каже да је зец био симбол Еостре - паганске германске богиње пролећа и плодности. Зечеви у току младости могу да произведу и неколико легла у години. Нелогично је за повезивање, на први поглед, јер зец не полаже јаја, па је повезаност са ускршњим јајима нелогична. Верује се да се овај пагански симбол пролећа и плодности највероватније стопио са хришћанским традицијама у Немачкој у 17. веку. Тада је хришћански празник Ускрс, постао прекривен паганским традицијама које су славиле препород и плодност.

Ускршњи зец и ускршња јаја настали су као пагански симболи пролећа и поновног рађања.

Према легенди Еостра је спасила птицу која је умирала од хладноће тако што ју је претворила у зеца како би је заштитила од хладноће. Еостре сиромашном зецу нуди и смештај у дворцу, а зец је из захвалности сваке године богињи, као и деци широм света, поклањао јаја.

Друга легенда каже да су ускршње јаје и зец стари симболи египатске богиње Астрате од које су настале Еостра и Остара, а према њиховим именима изведена имена за Ускрс -  Оестерн, Еастерн. 

Зечеви су од давнина били симбол плодности, док је пролеће симбол поновног рађања. Иако зечеви не полажу јаја, повезаност са њима је дошла готово природно.

Током векова, ови древни симболи су се повезивали са хришц́анским празником Ускрсом тако да су се две традиције стопиле.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.