Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто плачемо док гледамо филмове? Ево по чему се ови људи разликују од других

Свако је пустио сузу док је гледао дирљиве филмске сцене

1693918276_shutterstock_786302650.jpg
Фото: Шхуттерстоцк
Oglas

За неке је то знак слабости, али Пол Џ. Зак, професор на америчком универзитету Клермонт је у свом истраживању показао да су људи који плачу уз срцепарајуће филмове чешће емпатични, ментално су јаки, боље знају да се носе са емоцијама и да се суоче са свакодневним изазовима него људи који потискују осећања.

Ево шта се заправо дешава кад гледате филм и осећате да вас нешто гуши и почнете да бришете сузе:

Људи су свесни да филм не представља стварност и да је прича на екрану измишљена, али многи не могу да обуздају сузе кад виде емотиван призор, јер не желе да спутавају емоције, каже професор Зак.

Окситоцин, хормон среће, делује као неуротрансмитер и одговоран је за оно што осећамо кад сведочимо неком призору. Реагујемо према том осећају, а то нас касније подстиче да позитивно делујемо. Укратко, овај хормон чини нас саосећајнијима и пријемчивијима за ситуације око нас.

- Људи који се не стиде да плачу док гледају филм су ментално јачи од оних који покушавају да сакрију сузе - каже професор Зак. - Довољно су храбри да изразе емоције, не бојећи се да ће их други критиковати. И у овом случају заслуге треба приписати окситоцину, јер када саосећамо с људима на екрану показујемо да се не плашимо да се заложимо за оно што сматрамо исправним.

Истраживање је показало да људи који плачу уз филм знају колико су сузе лековите и да је понекад потребно да се препусте томе. Наиме, то им даје могућност да постигну већу емоционалну стабилност у односу на особе које крију осећања.

С друге стране, сви добро знамо колико је изражена теорија да прави мушкарци не плачу. Већина малишана је још у детињству васпитавана у духу да плакањем пред другима показују колико су слаби, што је потпуно погрешно јер се дечаци и девојчице не разликују по томе колико плачу кад су мали. То је одговор на осећање које није повезано с половима.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas