Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
укуси

Зашто се после ЉУТЕ ХРАНЕ осећамо ОДЛИЧНО? Ово каже НАУКА

Већина људи воли да бар понекад ужива у љутим укусима.

1597912621_cayenne-peppers-2779828_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Постоје, међутим, и они који практично не могу без паприке и чили сосова, толико љутих да од њих обавезно крећу сузе на очи. Због чега онда имамо жељу за укусом који нам, мора се признати, није увек баш пријатан и изазива пожар у нашим устима?

Прочитајте још: Овде ПОСТОЈИ НАЧИН: Ево како да остварите ПОПУСТ на летовање

Фото: Пиxабаy

Наука има одговор на ово питање. Љута храна изазива горе описани ефекат јер у себи садржи капсаицин. То је молекул који се налази у љутим папричицама и он директно напада рецепторе бола у нашим устима, који шаљу сигнал мозгу да нам је нешто врело у устима. Наш организам реагује на овај сигнал знојењем, што нам помаже да се охладимо.

Када конзумирамо љуто расте нам крвни притисак!

Када конзумирамо љуто, расте нам крвни притисак, убрзава се срчани ритам и почињемо да убрзано дишемо. Занимљиво је, међутим, да се након овакве интензивне реакције нашег тела, углавном осећамо боље него пре самог оброка. И за овај феномен постоји научно објашњење.

Прочитајте још: Важно за све родитеље! Уколико вам дете има овај ПРОБЛЕМ, гастроентеролог ИМА РЕШЕЊЕ

Наиме, бол изазван капсаицином стимулише производњу хемијских супстанци ендорфина и допамина у нашем организму. Њихово лучење смањује бол, али и изазива осећај блажености. То је дакле један од великих разлога због којих се понекад одлучујемо за љуту храну, иако нам она увек не прија током самог оброка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas