Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 ЗАЧИНА ЗА СВЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА СМРШАЈУ: Ефикасно убрзавају метаболизам

Стручњаци за исхрану и дијететичари нас одавно уверавају да је за ефикасно мршављење неопходна другачија исхрана.

1762605534_shutterstock_2623592567.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вежбање је само додатак који ће убрзати процес мршављења, витко обликовати тело, учврстити га и помоћи у елиминацији целулита. Стога, оно што се свакодневно нађе на тањиру има највећи утицај на изглед.

Поред јасних смерница које наводе да би за мршављење требало да ограничимо или елиминишемо шећер, брзу храну, слане грицкалице, слатка пића и алкохол, препоручује се и да допунимо исхрану зачинима који имају загревајући ефекат на тело и ефикасно убрзавају метаболизам.

Додавање прстохвата зачина у овсене пахуљице, супу, гриз или сендвиче гарантује боље варење и, последично, бржи губитак тежине. Штавише, зачини који сагоревају масти могу дивно побољшати укус и арому. Такође су потпуно природни и имају многа својства која побољшавају здравље. Дакле, чиме би требало да зачините обоке да бисте смршали? 

1. Чили

Љуте папричице, и у праху и свеже, када се додају јелима, имају ефекат загревања, појачавају енергију и утичу на метаболизам у мировању. Захваљујући капсаицину, супстанци која утиче на процес термонегезе, односно претварања енергије у топлоту, могу повећати сагоревање калорија и до 10 процената. Чили такође продужава осећај ситости, чак и након малог оброка. Довољан је само прстохват да бисте уживали у његовим благодетима.

2. Ђумбир

Ђумбир је зачин који такође има благотворно дејство на систем за варење и варење. Уље садржано у његовим ризомима стимулише лучење пљувачке и желудачног сока, а такође има и холеретичка својства. Конзумирање ђумбира - и свежег и млевеног - има загревајући ефекат и побољшава метаболизам. На основу бројних студија, знамо да једна од компоненти ђумбира, гингерол, може убрзати сагоревање масти на стомаку, као и оне нагомилане на унутрашњим органима (висцерална масноћа опасна по здравље). Ђумбир се препоручује као зачин за побољшање укуса салата, супа, колачића, јела од меса и рибе, као и јела од пиринча и тестенина.

3. Црни бибер

Црни бибер је веома потцењен зачин који се користи у већини јела. Поред црног, постоје и друге врсте бибера, као што су бели, црвени и зелени. Оштар укус зачина, као и његова својства која подстичу мршављење, гарантовани су алкалоидом који се зове пиперин. Захваљујући присуству овог једињења, јела обогаћена бибером повећавају лучење дигестивних сокова, благо подижу телесну температуру и тиме стимулишу метаболизам. Бибер изложен високим температурама може изгубити своја вредна својства, па је најбоље зачињавати јела њиме на самом крају кувања или печења.

4. Цимет

Цимет је невероватно свестран, ароматичан зачин који такође добро функционише као замена за шећер. Можете га посути по кафи, граноли, овсеној каши, додати га у напитке, па чак и јела од рибе.

Цимет регулише метаболизам угљених хидрата, доприноси здравом нивоу шећера у крви, а такође повећава осетљивост ћелија на инсулин и стимулише метаболизам. Препоручује се у исхрани особа са дијабетесом и оних који се боре са прекомерном тежином или гојазношћу. Пола кашичице цимета дневно је довољно да се виде његови ефекти.

Такође вреди припремити мешавину цимета за мршављење – једноставно растворите кашичицу зачина у пола чаше топле воде, додајте прстохват меда и неколико капи лимуновог сока. Овај напитак се препоручује на празан стомак пре доручка – то ће одржати ваш метаболизам на врхунцу током целог дана.

5. Куркума

Одавно је познато да је куркума један од најздравијих зачина на свету. Куркума је корисна за имунитет, делује антиинфламаторно, као антиоксиданс, антибактеријски, антивирусно...

Поред тога, куркума побољшава варење, стимулише лучење панкреасних ензима и желудачног сока, а има способност да убије апетит. Због своје интензивне жуте боје и препознатљивог укуса, савршено се слаже са јелима на бази пиринча.

6. Босиљак

Босиљак своја добра својства углавном дугује етеричним уљима, која:

  • стимулише цревну перисталтику
  • олакшавају апсорпцију хранљивих материја
  • стимулишу лучење желудачног сока.

Свакако би требало да буде укључен у исхрану оних који покушавају да смршају, али и свих који пате од разних дигестивних тегоба. Свеж босиљак је фантастичан додатак салатама, супама и јелима направљеним од биљака које производе гасове попут боба, пасуља, масних сирева и меса. Помаже у смиривању цревних грчева и смањењу надимања. 

(Сенса)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas