Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто стављамо звезду на врх јелке? Традиција која сеже у далеку прошлост

Постоји много обичаја и традиција у вези са кићењем новогодишње јелке

1671534010_shutterstock_235115002.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Новогодишње јелке су углавном различите јер се наши укуси разликују. Ипак, оно што можете да приметите на свим јелкама је украс на њеном врху - звезда. Декорација није завршена ако дрвце нема звезду на врху, мишљење је многих.

Два најчешц́а украса за сам врх јелке су су звезда и анђео. У хришц́анској вери, звезда симболизује Витлејемску звезду, јер је мудраце у Витлејем водила звезда. Пратили су је да би пронашли место где се налази Исус. Мудраци су пратили звезду све до Витлејема. Према предању звезда се зауставила изнад места где је Исус рођен тако да су знали да су на правом месту.

Прочитајте још: Декоришите јелку у складу са надолазећом годином Зеца: Две боје покушајте да избегнете

Неки људи више воле да ставе анђела. Анђео представља војску анђела која је најавила Исусово рођење пастирима који су били у пољима и чували стадо.

Некада је на врх дрвета постављана фигура бебе Исуса. Временом се овај обичај променио.

Тако је обичај, уз мале измене, остао да дан данас, па звезде у ово доба године красе милионе домова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas