Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАВИРИТЕ У СВОЈЕ ДЖЕПОВЕ: Уколико имате ОВУ новчаницу можете добити и до 8 ХИЉАДА ЕВРА

Новчаница која вам може донети озбиљан новац

1642504612_novcank.jpg
Oglas

Са новчаницом од 10 динара више ништа не можете да купите, али ако поседујете ону из 1885. године – 10 динара вреди много, много више.

Прочитајте још: "Девојка из комшилука" данас је ТикТок звезда, а мало ко зна да је преживела ХОРОР (ФОТО)

Како тврде колекционари за њу у Србији данас можете да добијете од 3.000 до 8.000 евра. Ова новчаница је вредна због тога што је ретка. Велики део тих новчаница повучене су из употребе, а део њих је изгубљен па су управо из тог разлога “право мало богатство“.

Новчаница крије богатство

Хартија ове новчанице је бела, са водотиском ознаке вредности (“ДЕСЕТ ДИНАРА “ – ћирилицом). У литератури се наводи да је хартија превучена жутом мрежицом, а технолози објашњавају да је у питању импрегнација хартије.

Гравер за новчаницу од 10 динара из 1876. године био је Л. Думонт из Париза, а није познато ко је извршио преправке клишеа за ову новчаницу из 1885. године. Величина новчанице је 131 x 96 мм. На лицу банкноте су цртежи и текстови. Главни текст се налази на средини лица.

Цртежи су: у средини горњег дела је цртеж попрсја краља Милана Обреновића (књаз српски 1868-1882., краљ Србије 1882-1889); у средини доњег дела је грб Краљевине Србије; са леве стране је цртеж жене у народној ношњи, са снопом жита и српом; са десне стране је цртеж српског војника оног времена са пушком.

Прочитајте још:  Важила је за НАЈПАМЕТНИЈУ СРПКИЊУ: Многи су је НИПОДАШТАВАЛИ, а на одбрани доктората је доживела праву УВРЕДУ

Испод женске фигуре је овални оквир, у коме је текст “Закон од 23. Септембра 1885.“ (што ће рећи Закон о измени и допуни Закона о Народној банци од 6. јануара 1883. године), а испод цртежа војника је такође овални оквир у коме је текст “§ 145 кр. зак. фалсификовање банкнота казни се робијом“. Испод грба је уоквирена цифра “10″.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas