Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЖИВОТ У РИТМУ СЛОБОДЕ: Сензуална Куба - богатство интензивних боја, емоција, арома и укуса

Највеће острво на Карибима и 17. по величини острво на свету, има привилеговану локацију између јужне и Северне Америке. Куба има 9 места светске баштине Унеска, Стару Хавану и њена утврђења, долину Виналес, Национални парк Алехандро де Хумболт, Национални парк Десембарко дел Гранма, Катиљо де Сан Педро де ЛА Рока, Тринидад, Камагуеј, Сијенфуегос и археолошки пејзаж првe плантаже кафе на југоистоку Кубе.

1704986327_shutterstock_223510183.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да је Куба једина земља на свету, Земља би била позната као музичка планета. Зато светски познате личности и љубитељи џеза хрле на легендарну Кубу попут ходочасника у Меку на Међународни џез фестивал у Хавани.

Сензуална Куба је држава интензивних ритмова, боја, емоција, арома и укуса. Оно што путници највише памте је њена свеприсутна, пулсирајућа, музика - и страствени, пријатељски настројени острвљани који је праве и уживају у њој.

И зато, ово треба да знате о Куби:

 1. Стопа писмености одраслих на Куби је 96,7%, што је знатно више од многих земаља света, укључујући Сједињене Државе и Уједињено Краљевство. 

 2. Куба има један од највећих процената лекара по особи на свету.

 3.  Ернест Хемингвеј – чувени писац, добитник Нобелове награде живео је на Куби 20 година након што се заљубио у њу након дводневне посете

 4.   Председник САД Џон Кенеди, који је одговоран за амерички ембарго на Кубу, увезао је многе своје омиљене Упман цигаре непосредно пре него што је донео закон о ембаргу.

 5. Куба има једну од најнижих стопа криминала на свету

 6. Куба има невероватне дивље животиње: Куба је дом широког спектра дивљих животиња од којих су многе критично угрожене. Дом је за преко 350 врста птица од којих је преко 20 ендемских врста птица, укључујући пчелињег колибрија (најмањи колибри на свету који је дугачак само 5,5 цм), кубанског трогона (кубанска национална птица), кубанског тодија, фламингоса и кубанског Папагај, такође је дом угроженог Антилског ламантина, критично угрожене корњаче Хавксбилл, критично угроженог кубанског крокодила, кубанске Хутије, рањиве кубанске земаљске игуане, кубанске дрвене бое, угрожене Лукфуге, патуљака Монте Ел Ибериа (Дварф 3. најмања жаба на свету) и 54 различите врсте ајкула да споменемо само неке! Куба је такође дом за око 100 различитих врста палми (од којих је 90 ендемских за Кубу) и 25 000 врста орхидеја (укључујући најскорије откривену врсту на свету Тетрамицра рипариа).

 7. Кубанци воле да играју шах, наћи ћете Кубанце како играју шах на тротоарима, у школама и парковима. Хозе Раул Капабланка је био један од највећих шаховских велемајстора свих времена, био је светски шампион од 1921. до 1927. године.

8. Највећи извоз Кубе су дуван, шећер и никал.

9. Кубанска обала је дуга 3500 миља.

10. Познато је да су кубанске цигаре најбоље на свету, фестивали цигара попут Фестивала Дел Хабано одржавају се на Куби сваке године.

11. Куба је једна од еколошки најприхватљивијих дестинација за одмор на свету, рангирана је као најодрживија земља света према индексу одрживог развоја 2015. године.

12. Кубанци воле да плешу! Куба је позната по плесу салсе, такође је луда за румбом, мамбоом и ча-ча-ча, тровом и данзоном (ово је званична музика и плес Кубе која датира из 1800-их)

13. Део филма Кум је снимљен у хотелу Национал Де Цуба у Хавани.

14. Куба се може похвалити неким од најбољих плажа на свету, које редовно бирају посетиоци на трип адвисору, има преко 400 природних плажа на острву.

15. Кубански балет је светске класе: Велико позориште Хаване је дом кубанске националне балетске компаније која је основана 1948. године и призната је као једна од најбољих на свету, Кубанци обожавају неке од њених највећих звезда, а људи путују из широм света да покуша да ухвати наступ.

16. Куба прави одличну кафу: Кубанска кафа је јака и слатка, обично се сервира црна у малим шољицама, шољица ове ароматичне кафе је саставни део свих активности кубанског живота. Уобичајена алтернатива овој кафи је слабија верзија која се назива „америчка кафа“.

19. Куба прави неке од најбољих светских коктела: Куба је дом многих најпознатијих коктела на свету, већина садржи кубанске румове светске класе, постоји преко 33 бренда рума и 20 дестилерија широм острва. Неки познати кубански коктели укључују Мојито'с, Дакиуири'с, Цубанито (Блооди Мари са румом, а не вотком), Цуба Либре, Пина Цолада, Рун Цоллинс, Платино и Ислес оф Пинес.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas