Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Чуда вере

ЗВОНО које враћа вид слепима: Изливено је у ШПАНИЈИ 1356. године, пренето је преко АТЛАНТИКА и – забележено је да је звонило само од себе

Једна од највећих атракција је такозвано звоно из Андалузије.

1614763363_156397968_252460376511328_4352178082432724100_n.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

На америчком југозападу у Санта Феу, једном од најстаријих градова те земље, налази се мисија Сан Мигел, најстарија црква на северноамеричком континенту.

Прочитајте још: Судбина Ленке Дунђерски опевана је у песми Лазе Костића "Санта Мариа делла Салуте, а о животу њеног брата мало ко зна

Мистериозно звоно из Андалузије о коме говори ова прича, сада виси у соби са сувенирима цркве Сан Мигел у Граду Свете Вере (како се Санта Фе још назива), познатом по својим великим и малим црквама. Човек би се с правом могао запитати откуд толико цркви у тако забаченом крају новог света, јер у Граду Свете Вере има више цркви него салуна, а тако је одувек и било.

Катедрала Светог Франциска поред градског трга, једна је од највише фотографисаних цркава новог света.

Недалеко од ње је светилиште Наше Госпе од Гваделупе окружено дебелим старим зидовима од ћерпича, а само мало даље је импозантна мисија позната под именом Ел Кристо Реј.

Звоно
Једна од највећих атракција је такозвано звоно из Андалузије, тешко 353 килограма и дебело 10 центиметара. То звоно, направљено 1356. у Шпанији, најстарије је звоно у Америци. Пре него што је доспело у нови свет, звоно је што шта преживело.

Низ улицу се може видети црква Сан Мигел, саграђена 1610. То је и најстарија црква новог света, подигнута читаву деценију пре него што је фамозни брод Мејфлауер пристао на удаљену источну обалу Америке, доносећи на овај континент претке данашње америчке елите и снобовштине.

Средином 14. века, Шпанци су ратовали са Маварима. Хишћани су губили битку за битком, а муслимански освајачи су напредовали. Очајни, шпански католици су одлучили да излију звоно посвећено Светом Јосифу, молећи да светац заузварт преокрене ток рата у њихову корист. Из километрима удаљених села људи су доносили злато и сребро који су затим додавани другим металима од којих ће „чудотворно“ звоно бити изливено. На ободу звона је утиснут натпис: Сан Јосе, руега пор нострос (Свети Јосифе, моли се за нас). Можда због чудотворног звона или не, тек ратна срећа се променила на штету Мавара, који су убрзо протерани из Шпаније.

Краљевина је потом постала доминантна сила Европе и задржала ту позицију вековима.

Чудотворно звоно је касније пренето у главни град Нове Шпаније (Санта Фе) и окачено у цркви Сан Мигел. Прича даље каже да је у 19. веку један слепи човек који је често долазио у цркву да се моли свецима, изненада остао затечен када је звоно само од себе почело да звони. Током читаве његове молитве звоно је повремено звонило, а са сваким ударцем му се полако враћао привремени вид, мада је човек био слеп од рођења.

Прочитајте још: Научници немају одговор зашто се камене ЛОПТЕ појављују широм света, а најближа је 200 километара од Београда

Када је звоно престало да звони, старац је поново био слеп. На опште запрепашћење, касније је могао да до детаља опише олтар и пространу таваницу цркве, чак и број упаљених свећа. Локални фратри су покушали да поново изазову „чудо“ потежући сами конопац звона, али је вид старом човеку био поклоњен само у оним тренуцима када је звоно звонило само од себе. Неколико година касније, андалузијско звоно је пало са 15 метара високе таванице и сломило се и никада више није уздигнуто на пиједестал славе из своје прошлости. Ипак, још увек има људи који и данас долазе у ову малу цркву у старом делу Санта Феа да би се молили свецима у присуству звона, надајући се да ће бар још једном, чудотворна звоњава поновити.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas