Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
прочишћена плућа

Очистите ваша плућа на ПРИРОДАН НАЧИН: Промените исхрану и радите ове вежбе!

Технике чишћења плућа могу користити људима који пуше, људима који су редовно изложени загађењу ваздуха и онима са хроничним стањима која утичу на респираторни систем, као што су астма, хронична опструктивна болест плућа и цистична фиброза

1655916191_female-g37bd15166_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Удисање загађеног ваздуха , дима цигарета и других надражујућих материја могу оштетити плућа, па чак и изазвати здравствене проблеме. Одржавање здравља плућа је неопходно за одржавање здравља остатка тела.

Прочитајте још: Шта узрокује плаве или модре усне? Ево када је време да хитно посетите лекара

Према Светској здравственој организацији (СЗО), изложеност загађеном ваздуху доводи до 4,2 милиона смртних случајева широм света сваке године. Пошто су плућа органи који се сами чисте, то значи да могу да почну да се лече када престану да буду излагани загађивачима.

Могуће је да особа „очисти“ своја плућа и побољша здравље плућа. Након излагања загађивачима плућа, груди се могу осећати пуним, загушеним или упаљеним. Слуз се скупља у плућима да ухвати микробе и патогене, што може допринети осећају тежине. Људи ће можда моћи да користе посебне технике да помогну у чишћењу плућа од слузи и иританата како би ублажили загушење у грудима и друге непријатне симптоме. Неке од ових метода такође могу отворити дисајне путеве, побољшати капацитет плућа и смањити упалу , што може додатно помоћи у смањењу ефеката загађивача око нас. Начини чишћења плућа:

1. Терапија паром

Терапија паром, или инхалација паром, укључује удисање водене паре за отварање дисајних путева и такође може помоћи да се олабави слуз. Људи са плућним болестима могу приметити да се њихови симптоми погоршавају на хладном или сувом ваздуху. Ова клима може исушити слузокожу у дисајним путевима и ограничити проток крви. Насупрот томе, пара додаје топлоту и влагу у ваздух, што може побољшати дисање и помоћи да се олабави слуз у дисајним путевима и плућима. Удисање водене паре може пружити тренутно олакшање и помоћи људима да лакше дишу. Неки докази указују на то да удисање паре може бити од помоћи за ублажавање упале грла, отпуштање густе слузи и пружа корист након боравка у окружењу са загађивачима.

2. Контролисани кашаљ

Кашаљ је начин на који тело природно избаци токсине које је заробило у слузи. Контролисани кашаљ ослобађа вишак слузи у плућима, шаљући је кроз дисајне путеве. Лекари могу препоручити да људи са плућним болестима, као што је хронична опструктивна плућна болест (ХОБП) , изведу ову вежбу како би им помогли да очисте плућа.

  • седећи на столици са опуштеним раменима, држећи обе ноге равно на поду
  • склапајући руке на стомаку
  • полако удишући кроз нос
  • полако издишући уз нагињање напред, гурајући руке уз стомак
  • кашљање два или три пута док издишете, држећи уста благо отворена
  • полако удишући кроз нос
  • мировање и понављање по потреби

3. Дренирање слузи из плућа

Постурална дренажа укључује лежање у различитим положајима како би се користила гравитација за уклањање слузи из плућа. Ова пракса може побољшати дисање и помоћи у лечењу или превенцији инфекција плућа. Технике постуралне дренаже се разликују у зависности од положаја:

1. На леђима

Лезите на под или на кревет.
Поставите јастуке испод кукова како бисте били сигурни да су груди ниже од кукова.
Полако удахните кроз нос и издахните кроз уста. Сваки издисај треба да траје два пута дуже од удисаја, што се назива дисање 1:2. Наставите неколико минута.

2. На страни

Лезите на једну страну, наслоните главу на руку или јастук.
Ставите јастуке испод кукова.
Вежбајте образац дисања 1:2.
Наставите неколико минута.
Поновите на другој страни.

3. На стомаку

Поставите гомилу јастука на под.
Лезите са стомаком преко јастука. Не заборавите да држите кукове изнад груди.
Преклопите руке испод главе за подршку.
Вежбајте образац дисања 1:2.
Наставите неколико минута.

4. Вежбање

Не само да редовно вежбање може побољшати физичко и ментално здравље људи и смањити ризик од многих здравствених стања, већ такође може помоћи особи да одржи плућа здравима. Вежба тера мишиће да раде јаче, што повећава брзину дисања тела, што доводи до већег снабдевања мишића кисеоником. Такође побољшава циркулацију, чинећи тело ефикаснијим у уклањању вишка угљен-диоксида који тело производи током вежбања. Тело ће почети да се прилагођава потребама редовног вежбања. Мишићи ће научити да ефикасније користе кисеоник и производе мање угљен-диоксида.

4. Зелени чај

Зелени чај садржи много антиоксиданата који могу помоћи у смањењу упале у плућима. Ова једињења могу чак заштитити плућно ткиво од штетних ефеката удисања дима.

Студија из 2018 у којој је учествовало више од 1.000 одраслих у Кореји, известилиа је да људи који пију најмање две шољице зеленог чаја дневно имају бољу функцију плућа од оних који нису пили ништа.

6. Анти-инфламаторна храна

Запаљење дисајних путева може отежати дисање и изазвати осећај тежине и загушења у грудима. Конзумирање антиинфламаторне хране може смањити упалу како би се ублажили ови симптоми. Намирнице које помажу у борби против упале укључују:

  • куркума
  • зелениш
  • трешње
  • боровнице
  • маслине
  • ораси
  • пасуљ
  • сочиво

Држите се ових природних препорука за чишћење плућа, а уколико желите да пробате да их чистите са разним препаратима које можете наћи у апотеци, боље је да консултујете лекара пре тога. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas